Врх Железница Србије у Новом Саду украо седам милиона литара нафте

Врх Железница Србије у Новом Саду украо седам милиона литара нафте

0
(0)

У малверзације умешани и неки директори коjи су се кандидовали за генералног директора
УНУТРАШЊА контрола Железница Србиjе открила jе разне малверзациjе коjима jе то државно предузеће оштећено за више од 20 милиона евра, а у коjе су умешани и неки директори коjи су се кандидовали за генералног директора.

Само у претходних годину дана, Унутрашња контрола jе поднела 21 кривичну приjаву за малверзациjе начињене у периоду од 2009. до краjа 2013. године, а jедна од таквих jе крађа више од седам милиона литара нафте вредне око 10 милиона евра на само jедноj железничкоj пумпи у Новом Саду.

Oве податке Танјугу jе рекао директор Сектора унутрашње контроле Железница Владимир Tеофиловић, уз напомену да се тим предметом већ бави Tужилаштво за организовани криминал.

Иначе, поменутих седам милиона литара нафте украдено jе на „стоваришту 465“ у Новом Саду од 2010. до краjа 2013. године, каже Tеофиловић додаjући да због ових навода поjедини медиjи покушаваjу да га дискредитуjу и оптуже за наводно претерано трошење средстава Железнице.

Негираjући те медиjске наводе, Tеофиловић тврди да иза њих стоjе поjедини синдикални лидери, али и недавно смењени директори.

У предметима Унутрашње контроле се, наиме, помињу имена бивших директора, али и директори коjи су се кандидовали за место генералног директора Железница Србиjе, навео jе Tеофиловић.

У прилог томе да малверзациjе о коjима он говори нису од jуче, Tеофиловић износи податке да jе у претходних годину дана Унутрашња контрола поднела 21 кривичну приjаву и укупно 33 поднеска Првом основном jавном тужилаштву, MУП-у, Oдељењу за организовани криминал, Aнтикорупциjском тиму и другим надлежним органима.

O свему, каже, уредно jе обавештено и ресорно министарство, док унутрашња контрола истражуjе и друге железничке пумпе широм Србиjе, jер се испоставило каже, да се крађама несумњиво бави „добро организована група људи“, коjе jе тешко ухватити у гломазном систему српских железница.

Oн тврди и да jе у крађу нафте на железничкоj пумпи у Новом Саду умешано бар двадесетак радника Железнице, као и да има индициjа да су они имали помагаче ван фирме, што ће у наjкраћем року испитати надлежни органи.

„Tо jе систем (крађе) коjи jе разрађен не годинама већ децениjама уназад и када имате jедну тако велику групу људи коjа изузузетно добро функционише и увезана jе заjедничким интересом – онда jе тешко да то разбиjете“, навео jе Tеофиловић.

Било jе покушаjа, обjашњава, да се крађе спрече тако што су у локомотиве уграђиване сонде, али су „извођачи радова“ само прешли да краду на пумпама и приликом примопредаjе нафтних деривата.

Kако jе краден чак и материjал коjи jе плаћен новце из руског кредита, тим поводом jе недавно Tеофиловић разговарао с представницима Руских железница задуженим за безбедност.

„Имали смо састанак са директором српске полициjе и са представницима Руских железница, коjи су због крађе дела материjала коjи смо морали поново да набављамо, дошли из Mоскве и направили смо договор“, рекао jе он и истакао да се Руси задовољни реакциjом Железница и српске полициjе, а да он ниjе спреман на било какв компромис докле год jе на челу унутрашње контроле.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

5 (5) Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је …

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

5 (3) Kада је професор др Алек Рачић, председник Србске развојне академије наука (РАС), председник …

7 Коментара

  1. I DA HOCEMO DA UKRADEMO NEMOZEMO STICI OD OVIH ………

  2. potrošile lokomotive jer ih ganjali do 200 na sat.

  3. zasto da ne, kad danas svi kradu, a oni koji nisu u stanju krasti, znaci da im netreba…njima ce se jos i oduzeti, to je moral nase zemlje…

  4. nemoguće da su direktori krali… ja sam mislio da samo skretničari i kondukteri kradu naftu i eventualno poneka čistačica… 🙁

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend