Вучић и економске убице из владе по препоруци ММФ, озбиљно размишљају о продаји Електропривреде Србије

5
(9)

Електропривреда Србије би у октобру из статуса јавног предузећа требало да прерасте у акционарско друштво.

Након тога, током следеће године, власт ће стартовати са кампањом чији ће циљ бити промовисање приватизације ЕПС-а, односно његова продаја некој од великих страних електроенергетских компанија – сазнаје Данас у добро обавештеним круговима.

Иако је својевремено Александар Вучић, председник Србије, категорично демантовао да ће ЕПС бити приватизован и чак најавио да ће куповати електропривреде у региону како би био јачи, актуелна власт озбиљно размишља о продаји ЕПС-а, што ће јавности бити презентовано након окончања априлских избора.

– Прво ће ЕПС из јавног предузећа бити претворен у акционарско друштво. До тога ће сигурно доћи до краја године, највероватније у октобру. Као што је био случај и са државним предузећима која су постала акционарска друштва пре ЕПС-а део акција ће бити бесплатно подељен запосленима и грађанима Србије а остале акције ће, када се створи тренутак за то, бити понуђене на продају купцу из иностранства – каже за Данас извор близак ЕПС-у.

Према његовим речима, постоји могућност да до продаје ЕПС-а дође у етапама јер је предузеће већ подељено у неколико мањих делова, а да ће власт приватизацију представити као стратешко партнерство, односно да ће држава део власништва задржати у свом поседу као у случају Нафтне индустрије Србије и РТБ Бор.

– Док не прођу избори идеју о приватизацији ЕПС-а власт неће износити у јавност а након што предузеће постане акционарско друштво уследиће кампања о потреби приватизације односно проналажења стратешког партнера – тврди наш саговорник.

Један од разлога због кога власт у Србији веома озбиљно разматра могућност да прода ЕПС је склоност Међународног монетарног фонда ка таквом решењу.

Као један од кључних аргумената због чега ЕПС треба да буде приватизован користиће се процена Фискалног савета да је у ЕПС током следећих десет година неопходно инвестирати 5,6 милијарди евра како би „могао да задовољи све већу тражњу за струјом“.

С обзиром да власт у Србији нерадо издваја буџетска средства за инвестиције, нарочито ако је реч о милијардама евра, евидентно је да и процена Фискалног савета сугерише да потребна финансијска средства ЕПС треба да пронађе кроз приватизацију.

У прилог мишљења да ће Влада Србије донети одлуку о продаји ЕПС-а говори и то што је ММФ, након посете делегације те финансијске организације Србији, у децембру прошле године оценио да је „ревизија цене струје неопходна како би се обезбедио повраћај целокупних трошкова“ након чега је струја у нашој земљи поскупела за 3,9 одсто.

Како тврде експерти за енергетику један од предуслова за продају ЕПС-а је достизање такозване тржишне цене струје, што у пракси значи да би до приватизације она требало да се повећа за још трећину од садашњег нивоа.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“, каже за Данас да га не изненађују вести о могућој приватизацији Електропривреде Србије.

– ЕПС је поред Телекома остао једина вредна државна фирма коју би ММФ и друге међународне финансијске организације волеле да виде приватизовану. Телеком властима, бар засад, није исплатив за продају јер се преко њега контролишу медији, а исто тако и испумпава велики новац. Уместо да буде мотор и замајац српске привреде, ЕПС се свесно урушава како би се што јефтиније продао и распарчао – закључује Веселиновић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

5 (8) Под влашћу Српске напредне странке Србија је престала да постоји као држава, постала …

За оне који се усуде да увреде породице политичара КАЗНА пет година затвора?

5 (6) Чланови породица највиших државних функционера убудуће би могли да буду заштићени од сваке …

2 Коментара

 1. ko ume da cita mgao bi da sazna da ovo sto se radi u ovoj razgradjenoj i stokom zasranoj avliji je jasan primer sprovodjenja genocida nad Srpskim Narodom, za servijance, uvek robove i sluge tudjina, zabole me, izabrali su, malo reci amatera i diletanta da upravlja i gazduje, vec neizlecivog ludaka.
  .mozda to neki misle al ne smeju reci da se nekom mlatikurcu ne zamere, ko da mu je to nova mlada u miraz donela, i tako zivot prolazi uzalud ko zivotinjama iz pomenute avlije.
  zar jedna gomila smrada ima vecu vagu na kantaru nego nekoliko miliona cestitih ljudi.
  mozda vam je promaklo da i strasni lav napusti podvijena repa ulovljeno i ostavi hijenama, ili neki nasrani bivol rogovima mu pomogne i ono nemoguce da leti i da dise kroz probusen trbu.
  ko ne veruje nek na internetu potrazi.
  eto, za to i onog jarca sto ordene lavovima deli treba oterati na njivu da kopa, seje i sadi, za takvo mesto treba i glavu imati a ne tamo odkud izlazi je zavuci.

 2. Da neobaveštene ne iznenadi prodaja EPS kao što ih je iznenadila vest o Krušiku, uzgajanju marihuane u PIK Graničar u Gakovu, dovoljno vam je gospodo u Gugl pretragu ukucati samo tekst „EPS-Tabloid“ i imaćete u tom članku vest o nameri vlasti kako i kome će prodati EPS. Pored ovog članka o istoj temi videćete još nekoliko članaka. Kao i uvek Magazin Tabloid objavi vest koja se pokaže tačna čak dve i više godina pre nego što se dogodi ono o čemu su novinari tog lista pisali. Šta još ostaje za prodaju i to ćete saznati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend