Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5
(6)

У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за власт и провладине таблоиде занимљива тема – полиграф. На њега би, према најави председника Србије, поново могла двојица полицајаца која су учестовала у хапшењу власника Јовањице Предрага Kолувије. Али представници власти као да губе поверење у полиграф, који су раније наводили као кључан у истрагама.

Полиграф није судски доказ. Међутим, Александар Вучић је детектор лажи годинама у јавности представљао као крунски доказ. Најчешће у политичким обрачунима.
„Ја признајем полиграф, то признаје највећи број служби на свету (…) Полиграф је немогуће наместити, зато са сигурношћу говорим и о другим случајевима. За разлику од њих ја сам спреман да идем на полиграф“, говорио је раније Вучић.

И отишао је 2015. године на полиграф како би доказао да никада није срео бившег директора дневног листа Kурир, који га је оптужио за уцену. Након што је саопштено да је Вучић прошао полиграф на читав случај је стављена тачка.

Тадашњи министар полиције Небојша Стефановић закључио је: „Председник Владе се добровољно јавио на детектор, и он је показао да говори истину.“

Афере су се смењивале, међутим детектор лажи појављивао се као редовни статиста у готово свакој.

У јеку истраге око случаја Јовањица, када је ухапшен Предраг Kолувија окривљен да је узгајао око четири тоне марихуане и сканка, Вучић је понудио да на полиграф оду и он и брат Андреј.

„Нико ме још није позвао, нико још није позвао мог брата, спремни смо обојица да идемо на полиграф“, поручивао је председник.

И тадашњи министар полиције био је спреман за проверу да ли говори истину.

„Људи, спреман сам ја да идем на полиграф и уопште не би сматрао то врстом притиска“, говорио је Стефановић.

Политичари се нудили, али су на полиграф отишли полицајци

Политичари су се нудили, међутим, уместо њих на полиграф су ишли полицајци који су ухапсили Kолувију и открили, према оптужници, једну од највећих нарко фабрика канабиса у Европи.

Подсетимо, прошлог јануара начелник одељења за борбу против наркотика београдске полиције Слободан Миленковић и његов колега, шеф оперативе Душан Митић били су два пута на детектору лажи, који је оба пута показао да говоре истину. Међутим, овај пут за Вучића полиграф више није довољан доказ.

„Покушавају два дана да праве од двојице полицајаца хероје. Видећемо шта су они говорили истину, а шта нису, на стварном полиграфском испитивању и са стварним полиграфским питањима, иако то није довољно доказно средство за било шта“, променио је плочу Вучић.

Полиграф „одбранио“ Радоичића

Ипак, за Вучића је полиграф био кључан да контроверзног бизнисмена с Kосова Милана Радоичића у јавности представи као потпуно невиног за убиство из 2018. године опозиционог политичара Оливера Ивановића.

„Милан Радојичић је прихватио полиграфско испитивање и прошао на полиграфу. Прошао за убиство Оливера Ивановића“, навео је тада Вучић.

Због полиграфа је у невиност Радоичића био уверен и некадашњи директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић.

„Милан Радоичић је прошао полиграф. Дакле, он није крив, није одговоран за убиство Оливера Ивановића, за припрему и све друго“, утврдио је тада Ђурић.
Миловић прошао полиграф, а ипак смењен

Детектор лажи нема исту тежину за политичаре када је реч о полицајцима. То што је полиграф показао да говори истину није било довољно да не буде смењен некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић.

Наиме, њега је наркодилер Дарко Шарић 2014. године оптужио да је узео мито. И Шарић је прошао полиграф. То су као ударну вест објављивали сви провладини таблоиди.

Оно што су прећутали, а Миловић касније изјавио у интервјуу за НИН и KРИK је да је детектор лажи утврдио да Шарић говори истину када је рекао да начелнику Миловићу никад није дао новац.

Аутор: Јелена Зорић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић је налогодавац у случају ликвидације Владимира Цвијана?! Записник са суђења Веље Невоље! (видео)

Вучић је налогодавац у случају ликвидације Владимира Цвијана?! Записник са суђења Веље Невоље! (видео)

4.5 (11) Прелиставање Магазина Таблоид са Предрагом Поповићем. #прелиставање​ #магазинтаблоид​ #вељаневоља​ #цвијан SLAVIJA INFO Да …

Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

5 (1) Адвокат Иван Нинић послао је захтеве са по пет важних питања за Безбедносно-информативну …

Један коментар

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend