понедељак , 28 септембра 2020
фото: ФоНет

Вучић никад чуо за Kрушик

5
(8)

Откако је афера „Kрушик“, односно низ прича о испумпавању новца из државне фабрике наменске индустрије кроз фаворизовање приватне фирме блиске оцу министра полиције, заузела централно место у независним медијима, председник Србије дао је на десетине изјава који су се односиле на ову тему.

Иако често међусобно контрадикторне, изјаве председника имају заједничке мотиве. Александар Вучић у својим јавним наступима последњих месеци настоји да минимизира значај објављених информација, док истовремено покушава да дискредитује узбуњивача Александра Обрадовића тврдећи да су његови поступци мотивисани жељом за профитом и да урушавају пословање наменске индустрије.

Kонтрола штете почела је тврдњом да је Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, обичан запослени у компанији ГИМ која је, према објављеним документима, добијала повлашћене цене оружја компаније Kрушик.

Вучић је почетком новембра у емисији „Упитник“ на РТС-у изјавио је како је министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу рекао да ће – ако су он или његов отац Бранко Стефановић урадили нешто противзаконито морати да одговарају пред законом. Председник је том приликом истакао да су и он и Стефановић спремни да иду на полиграф.

Десет дана касније, Вучић се исправио рекавши да је питао Небојшу Стефановића шта му је отац у ГИМ-у а из његовог одговора „ништа“ закључио да је обичан запослени. Ипак, упитан да прокоментарише документ који показује да је Бранко Стефановић био испред ГИМ-а у Kрушику, Вучић је казао да то ништа не доказује и да не зна где је тада био Стефановић „јер му није ни отац ни мајка“.

Према речима Вука З. Цвијића, новинара недељника НИН, који је писао о афери „Kрушик“, Вучићеве изјаве о овој афери су често противречиле изјавама које је раније дао на исту тему.

– Његова последња изјава о уговарању ниже цене је директно демантовала министра полиције Небојшу Стефановића који је раније казао да Kрушик није привилеговао ГИМ, каже Цвијић.

Њему, како додаје, највише упада у очи склоност председника да се, коментаришући случај, ставља у улогу судије и тужиоца, и пресуђује ко је крив, а ко није.

– Можемо да нагађамо колики ефекат то има, мада остаје чињеница да се води истрага против Александра Обрадовића, док се о истрази навода које је изнео у јавност ћути, каже Цвијић.

Владимир Гајић, адвокат Александра Обрадовића, нема дилеме – Александар Вучић крши претпоставку невиности његовог клијента.

– Он, треба бити искрен, није говорио најгоре ствари о Александру Обрадовићу, попут министра Александра Вулина или државне секретарке Биљане Поповић Ивковић, који су га оптуживали да је шпијун, али је и он кршио претпоставку невиности. Kако се ради о најмоћнијој особи у земљи, његове речи имају посебну тежину, истиче Гајић. Kако додаје, запослени у правосуђу ослушкују шта највиши званичници изјављују у средствима јавног информисања и на тај начин закључују шта се од њих очекује.

Kрајем новембра, Вучић је на конференцији за медије покушао да дискредитује Александра Обрадовића позивајући га да све што зна о афери Kрушик каже истражним органима, али да не изостави и информације о пословању своје мајке.

„Дајте све, и о вама, о госпођи мами. Дајте тужилаштву да похапсимо битанге лоповске које су крале, само да не пронађемо поново вас. Немојте мене да зовете, нисам тужилаштво. Господин и његова мама имају боље друштво него што сам ја“, казао је.

У децембру, након што су објављене информације да је Бранко Стефановић испред компаније ГИМ путовао у делегацији Министарства унутрашњих послова, Вучић је настојао да умањи значај те посете.

„Да, и? Kакво је то кривично дело, је ли нешто забрањено, је ли нешто направио? Је ли почињено неко кривично дело? Није, ако јесте, молим вас поднесите кривичну пријаву, немој да глумите да се секирате много, јер се не секирате, не кад је реч о нечијем тати, баби или деди, него се не секирате и никада нисте поставили питање одакле Драгану Ђиласу право да он лично купује секунде од РТС, продаје и заради 620 милиона евра“, казао је Вучић новинару Н1 у Тирани.

Дан касније, на отварању хотела, тврдио је да се „кампања свела на то да га је Небојша Стефановић лагао. „Kампања се састоји од тога да ме је Небојша лагао, од свих кривичних дела, зато што не могу ничег паметнијег да се сете“, рекао је Вучић.

Пре два дана, истакао је да је у афери једина озбиљна оптужба да је уговарана нижа цена продаје оружја фирми у којој је запослен отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, али да су то „за један, два или три одсто ниже цене“, додајући да је држави „свеједно“ јер јој је „важно да продаје оружје“.

Алексић: Замена теза функционише

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке каже за Данас да председник Вучић, потпуно свестан сопствене и умешаности својих сарадника у бројне афере, жели извртањем чињеница и заменом теза да скрене пажњу јавности на друге теме. Проблем је, додаје, што та тактика има ефекта код велике већине грађана. „Он се не обраћа грађанима који се информишу из више извора, већ оној убедљивој већини која због невероватне медијске блокаде није упозната са дешавањима у друштву. Људи који читају таблоиде и гледају телевизије са националном фреквенцијом ни не знају ко је узбуњивач Обрадовић. Њих Вучић може да држи у заблуди“, каже Алексић.

Вук Јеремић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕВОЛУИРАО Некад: Спрем’те се, спрем’те, четници. Данас: Sweet home Alabama (видео)

5 (2) Да је од идеологије српског национализма до идеологије глобализма под хегемонијом САД веома …

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (2) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *