Вучић заташкао истрагу око куповине „Политике“ како би заштитио себи блиске тајкуне

0
(0)

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да иза куповине 50 одсто власништва у „Политици“ стоји први човек „Фармакома“ Мирослав Богићевић, који је то учинио као услугу Демократској странци.

Вучић је рекао да власник „Фармакома“, Богићевић, чије име није изговорио, стоји и иза куповине потраживања „Новости“, и да је посао обављен преко малих ћерки фирми Фармакома, основаних у иностранству, а да је део новца за куповину обезбеђен кредитом Агробанке.
– Фармаком је приморан, принуђен да учествује у тој купопродаји. Њега тај бизнис није интересовао, то је била услуга највећој странци у прошлој Влади. Пронаћи ћемо начин да заштитимо државу и да јој буде враћено оно што је њено, а да при томе не водимо хајку против те фирме (Фармакома), јер запошљава 3.500 људи и има 5.000 коопераната – рекао је Вучић Радиотелевизији Србије.

Вучић је ту куповину назвао „политичким криминалом уз економске злоупотребе“ и да је првенствено реч о моралној и политичкој одговорности, а да су друге врсте одговорности ствар других надлежних државних органа.

– Немамо доказе на који је начин држава одустала од прече куповине, осим чињенице да је продавац то тумачио тако да је држава својим нечињењем и непротивљењем одустала од права прече куповине, и ми ћемо то као држава умети да искористимо и да пронађемо решење – рекао је Вучић.

– Уговор о купопродаји 50 одсто власничког удела у предузећу „Политика новине и магазини“ (ПНМ) закључен је 29. јуна 2012. године између „Ист медија групе“ из Москве и „Ост медија холдинга“ из Беча као продавца, по цени од 4,7 милиона евра, од којих је продавцу исплаћено четири милиона евра, а остатак од 700.000 купац ће исплатити до 1. децембра 2012. године – навео је Вучић.

Он је навео да је „Ист медија група“ купила 50 одсто у власништву „Политике“, а другачија је процедура спроведена за куповину новосадске фирме „Дневник Војводинапрес“ и „Вечерњих новости“, где су купљена потраживања која су обезбеђена заложним правом.

Вучић је навео да је „Фармаком“ део платио из свог обрта и да су му, када више није било средстава, дати кредит из државних банака, Нове Агробанке и из Привредне банке Београд, и да је затим новац уплаћен за куповину „Политике“ и потраживања „Новости“ и „Дневника“.

– Ту је постојао и предмет уступања потраживања које компанија „Вац“ има према ПНМ-у и Штампарији Политике, укупне вредности 12,3 милиона евра – рекао је Вучић.

Он је оценио да су продаје „Политике“, „Новости“ и новосадског „Дневника“ „компликоване операције“ спроведене да би неко имао медијску контролу.

– Али, савршени злочини не постоје и право правде не може да се победи – истакао је Вучић.

Истрага се наставља

Он је поручио да истрага у вези „Агробанке“ неће бити заустављена упркос, како је казао, различитим покушајима да до тога дође.

Вучић је указао да „хоће да каже људима у Србији да постоје различите врсте покушаја да се понешто заустави, али не вреди“. Он је замолио грађане да имају стрпљења јер је „тешко водити компликоване истраге“, обајснивши да је истраге попут ове у афери „Агробанка“ тешко водити на много места.

Вучић је додао и да и „немамо довољно људи (за ту истрагу)“ додавши да „ти људи који раде, раде вредно и даноноћно“.
– „Агробанка“ је нешто што ће се тек видети, колике су реперкусије пре свега кривично-правне али и сваке друге таква афере – неки су покушали да та афера иде само у једном смеру а да се суштина отприлике заташка – навео је он.

Вучић је истакао и да „ми већ више времена знамо шта се заиста догодило, шта је био план и зашто је основана ‘Нова Агробанка’ и на који начин је уопште све то функционисало“.

– Мислим да људи неће морати још дуго да чекају и свакако их молим за још мало стрпљења – нити ко застајкује, нити ко може да заташка све и да хоће а нити ће се то догодити – рекао је Вучић.

Он је, истакавши да „само моли људе за поверење и стрпљење“ нагласио да ће бити урађено „оно што је наш посао – а то је да право и правда буду задовољени“.

– Какав ће крај ове борбе бити, не могу да кажем. Много је моћан противник, али ту борбу нико више неће моћи да заустави. Нисам дошао да кукам, наше је да покажемо снагу, а на крају ће победити држава. Октобар и новембар ће бити занимљиви, свашта ће се чути, а ми хоћемо да вратимо оно што држави припада – поручио је Вучић.

 

Бета, Танјуг | 17. 09. 2012.

фото: Телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (17) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

Мали не диже привредни раст: Црна тројка (Вучић, Брнабић, Мали) упорно лажу о стању српске привреде

5 (4) Указивање на процењени раст бруто домаћег производа у наредној години је бацање прашине …

Један коментар

  1. Mišković zapošljava 4 puta više ljudi od ovog lopova pa mu to nije smatalo da ga uhapsi…Ipak sam skloniji mišljenju da je jedan lopov dao drugom lopovu 4 puta više od trećeg lopova….ne,ne greska .Prvi je prvi..Znači Prvi lopov je dobio 4 puta više para od drugog lopova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend