Хроника

Вучић Жељку Митровићу и Пинк ТВ одложио плаћање преко 1,52 милијарде пореског дуга

Осим што је добила прилику да око 1,52 милијарде динара пореског дуга плати на рате, телевизија Пинк је истовремено добила од државе најмање 1,28 милијарди динара кредита за извоз.

У нефер утакмици са независним медијима, ова провладина телевизија годинама има повлашћен третман, некад без обзира на прописе.

Пинк је годинама успевао да одложи плаћање пореза па је тако Пореска управа за четири године омогућила репрограме дуга на укупно 93 рате, показују подаци до којих је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Ружичаста телевизија је дуговала 231,2 милиона динара у марту 2012, када је са Пореском управом потписала споразум да плати порез на шест рата. Нешто више од годину дана касније, у јуну 2013, нови договор је омогућио Пинку да 705,01 милиона динара плати кроз 15 рата.

До октобра 2014. ТВ Пинк је направила нови дуг према држави, овог пута 197,5 милиона динара чије плаћање је одложено на 12 рата. Још једно одлагање телевизија је добила у марту 2016. за дуг од 389,1 милиона динара који има обавезу да измири у чак 60 рата.

По којим критеријумима је Пореска управа одлучила да одлаже плаћање дуга Пинку није познато, с обзиром на то да је ова државна институција годинама одбијала да достави новинарима ЦИНС-а склопљене уговоре.

Поред тога, ТВ Пинк је годинама добијала новац од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), такође под непознатим условима. Истраживање ЦИНС-а показује да су ова телевизија и АОФИ у више наврата уговорили кредите за извоз, али од АОФИ нису стигле информације по којим критеријумима и шта тачно Пинк извози, а да је вредно државне помоћи.

ЦИНС је ипак међу подацима о залогама ТВ Пинк пронашао уговоре о кредиту и гаранцији из 2014. – године у којој је Пинк дуговао порез држави, иако је један од услова за гаранције и кредите потврда о измиреним пореским обавезама.

ЦИНС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!