Вучићев марионетски режим препустио Арапима 68 одсто „Београда на води“

0
(0)

КОМИСИЈА за заштиту конкуренције Србије објавила је да је одобрила концентрацију која ће настати уласком партнера из Уједињених Арапских Емирата у предузеће „Београд на води“ из Београда, које је основала држава Србија као једини власник.

Како се наводи, концентрација се спроводи докапитализацијом, односно повећањем капитала друштва, којом ће партнер из УАЕ, фирма „Белгрејд вотерфронт капитал инвестмент“ (Belgrade Waterfront Capital Investment LLC) стећи учешће од 68 одсто у укупном капиталу, док ће Република Србија постати мањински партнер са 32 одсто удела.

Арапски партнер ће након докапитализације бити укључен у контролу предузећа, чији ће чланови заједнички и равноправно учествовати у доношењу кључних одлука.

Предузеће „Београд на води“ основано је 26. априла 2014. као једночлано друштво, у искључивом власништву Републике Србије.

Комисија за заштиту конкуренције Србије је приликом доношења одлуке да одбори концентрацију имала у виду да дозвољеност концентрације неће ограничити конкуренцију на тржишту, али је у процени ефеката посматрала и шири контекст спровођења пројекта, односно могућих погодности са становишта економског напретка и добробити.

Пројектом „Београд на води“, како се наводи, обухваћене су стамбене и пословне зграде, као и читав низ објеката који служе јавној сврси хотели, школе, здравствене установе, музеји, тржни центар и друге грађевине те намене. Комплекс, додаје се, садржаће и паркове, тргове, шеталишта, друге површине и грађевине за јавну употребу.

Планирана је изградња 6.128 станова са укупном површином стамбеног простора око 1.034.000 квадратних метара. У оквиру осталих површина, преко 750.000 квадратних метара намењено је коришћењу за обављање различитих делатности.

Истовремено ће грађевински простор јавних служби, јавних објеката и комплекса обухватити око 67.000 квадратних метара. Малу површину ангажоваће комуналне делатности и инфраструктурни објекти око 1.300 квадратних метара, навела је Комисија за заштиту конкуренције.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (4) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Где нас је довела Вучићева власт: Редови за бесплатну храну у Београду (видео, фото)

4.3 (4) Током викенда колектив „Солидарна кухиња“ кувао је и делио храну у Београду за …

Један коментар

  1. Uz finansiranje iz arapskog kredita

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend