Вучићев план распродаје Србије!

0
(0)

Београд — Приватизација, партнерство и концесије. То је план нове Владе Србије за највећа јавна предузећа.

Нови министар привреде је јасан – ако држава нема ни кадровске, ни системске ни друге претпоставке да ефикасно управља власништвом, онда је увођење приватног сектора боље него монополско управљање од стране државе.

Прва у реду за приватизацију је и најпривлачнија компанија за инвеститоре – Телеком Србија. Последњи пут је покушано да се прода 2011. за милијарду и 400 милиона евра. Најбоља понуда тада стигла од Телекома Аустрија али 1,1 милијарди евра није било довољно. Нова Влада, према неким информацијама, сада ће за Телеком тражити 2 милијарде евра. Наадају се интересовању Дојче Телекома али и инвестиционих фондова из арапских земаља. 

Највеће изненађење је најављена приватизација дела ЕПС-а. И даље је није прецизирано о чему се ради, али оправдано је претпоставити да ће Влада покушати да пронађе стратешког партнера, који би са ЕПС-ом улагао у изградњу нових производних капацитета. 

Традиционални губиташ – Железнице Србије – могле би, према мишљењу нове Владе, да престану да праве дугове ако би се одрекле дела садашњих послова. И то најуноснијег транспорта робе. Услуге шпедиције би убудуће обављао приватни власник, који би Железницама плаћао накнаду за коришћење пруга и остале инфраструктуре. 

Према плану Владе ускоро би требало да уследи и приватизација Дунав осигурања за које је раније био заинтересован немачки Алијанц, а из Владе је саопштено да има заинтересованих за куповину лиценце за организовање игара на срећу. 

Премијер је најавио и завршетак реструктурирања друштвених предузећа. 

Међу њима је и Рударко топионичарски басен Бор. Држава је заинтересована да спречи пропаст овог великог и за источну Србију важног система који тренутно прави профит али вуче огромне дугове. 

Влада најављује и разрешење ситуације у Железари Смедерево која покреће српски металуршки сектор и која је, пре одласка америчког власника, била највећи играч међу извозницима из Србије. Влада најављује и решавање проблема на југу, сређивањем ситуације у једном од највећих пореских дужника – Симпу из Врања. 

Предузећа која остану у државном власништву ће, према најави из Владе, морати ефикасније да послују и да воде рачуна о државној имовини. О томе у овом тренутку почињу консултације потпредседнице владе и министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са директорима јавних предузећа у свом ресору .

Колико вреди државна сребрина?

Колико вреди државна сребрина ускоро ћемо сазнати. Телеком Србија поново ће кренути у потрагу за новим власником. У претходном покушају Телеком није постигао жељену цену али се нова влада прама незваничним информацијама, нада да ће се овај пут у буџет слити чак 2 милијарде евра. 

„Мислим да је јако лоше лицитирати са ценама и то је прошли пут било погрешено а очигледно није било ни политичке воље да се та приватизација оконча“, каже Владислав Цветковић, бивши директор Агенције за приватизацију. 

„Нема никога ко може прогнозирати праву цену. Зависи од тога да ли ће куповати неко од Телекома из окружења… или фонд…. и коначно зависи колики ћемо проценат продавати…. биће спреман да плати више“, каже Милан Ковачевић конултант за страна улагања. 

Борба за потенцијлног инвеститора посебно ће бити тешка за некадашња друштвена предузећа. 

„750 милиона евра годишње ви дате да би се неко вештачки одржавао у животу. Ако смо ми 10 година давали, то је 7,5 милијарди евра. За тих 7,5 милијарди могли смо да направимо 20 нових Фијата, који ће годишње да извозе по милијарду евра… Шта ми имамо? После 10 година поново имамо 158 фабрика са којима не знамо шта ћемо“, рекао је Милан Ћулибрк уредник НИН-а. 

Директор ИМТ и ИМР-а каже да њима не треба још много помоћи. 

Предузећима у реструктурирању приближио се 1. јун – рок до кога према закону морају да реше свој статус или оду у стечај. Евентуално продужење тог рока требало би да буде једна од првих одлука новог Министарства привреде.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија се опростила од патријарха Иринеја

3 (2) Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла. Руски патријарх: Бог …

Другосрбијанци око Патријаршије

3.4 (7) Од првог часа када су се појавиле шпекулације о смрти српског Патријарха Иринеја …

2 Коментара

  1. Ne znam ko ima plan da rasprodaje Srbiju, ali znam da Srbi na zalost pripadaju grupi od najnesloznijih naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend