fbpx

Вучићев режим шест година заташкава истину о покраденој деци

0
(0)

Шест година након пресуде суда у Стразбуру, Србија и даље није решила случајеве украдених малишана из породилишта. Иако Савет Европе већ годинама уназад апелују на надлежне у Србији да што пре усвоје закон о несталим бебама, још се ништа није померило с мртве тачке. Сви пребацују одговорност једни на друге, а родитељи којима су децу украдена и даље не знају истину.

У фебруару ове године представници Директората за људска права Kомитета министара Савета Европе посетили су Београд и на састанцима с надлежним органима Србије и представницима удружења родитеља поновили да је неопходно усвојити закон што пре. Том приликом су представници Одбора за правосуђе и председник Петар Петровић обећали да ће се предлог закона наћи у скупштинској процедури на првом пролећном заседању.

Пролећно заседање се десило претходних дана, а о несталим бебама поново ни речи.

Петровић се за медије оправдао тиме да председница Скупштине није упутила закон према процедури, те да одговорност није на њима. Влада је предлог закона још пре годину дана упутила Скупштини. Председница Скупштине обећала је у више наврата да ће се закон ускоро наћи пред Одбором за правосуђе. Где се он у међувремену изгубио, нико не зна.

Такође, опомена поводом усвајања Закона о „несталим бебама“ нашла се и у годишњем извештају заштитника грађана за 2018. У марту 2013. донета је пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру у којој је наложено Србији да исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове Зорици Јовановић јер држава ни после 30 година није успела да објасни шта се догодило са њеном бебом. Пресуђено је да Србија у року од годину дана обезбеди одговарајуће надокнаде за све родитеље, али и да се пруже уверљиви одговори о томе шта се десило са сваким несталим дететом. Шест година касније, није се променило ништа.

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Лабрис уређује српски образовни систем

4.6 (9) Јављају новине да је Лабрис избацио шест уџбеника из српских школа зато што  …

Ово нећете видети на режимским медијима! Протест против обавезне вакцинације (видео)

4.6 (34) У Београду је јуче одржан протест против обавезне вакцинације. То је ово године …

Један коментар

  1. Ne da se nista nije resilo, nego su oni sada poceli otvoreno da otimaju decu roditeljima sirom Srbije!
    I ko zna kako i gde zavrsavaju ti malisani!
    Sve ce vas stici kad tad, krvopije bestidne!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *