Србија

Вучићев шеријат јачи од српских закона

Влада Србије одлучила је да на пречац, преко такозваног лекс специјалис закона што пре правно “покрије” одузимање од физичких и правних лица непокретности која се налазе на подручју предвиђеним за изградња Београда на води.

Правно насиље за арапско насеље: Идејно решење Београда на води

О Предлогу специјалног закона о поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради изградње пројекта Београд на води посланици ће одлучивати на седници заказаној 18. марта.

Претходно је, подсећамо, Скупштина Града Београда изменила Генерални урбанистички план, усвојивши Просторни план подручја посебне намене уређења дела приобаља српске престонице.

Све се, дакле, од закона до урбанистичког плана, уподобљава намери садашњих градских и републичких власти да пошто-пото изграде комплекс пословно-стамбених зграда на десној обали реке Саве и то без тендера за инвеститора, без јавног конкурса за пројекат и упркос јасном противљењу струке, архитеката и урбаниста и доброг дела јавности.

– На делу је огољено правно насиље. Власт признаје да у садашњем правном систему не би могао да прође пројекат Београд на води, па онда прави посебне законе и прописе за приватни пројекат премијера Вучића који не само да је незаконит, већ је и економски неодржив – коментарише за “Вести” Владимир Тодорић, правник и некадашњи уредник “Српске правне ревије”.

Са аспекта уставности, доношење лекс специјалиса је омогућено јер је претходно Влада Србије Београд на води прогласила пројектом од посебног значаја за Републику Србију, што јој је одрешило руке да право својине одузима када је то јавни интерес.

Колико је домаће законодавство погажено и стављено у други план говори и Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата која треба да буде финансијер Београда на води.

У том документу прилагођеном интересу потенцијалног инвеститора Емирата, пише да програми и пројекти закључени у складу са Споразумом не подлежу “јавним набавкама, јавним тендерима, јавним надметањима или другом поступку предвиђеном националним законодавством Републике Србије”.

Осам дана за изјашњавање

Како предвиђа лекс специјалис, за непокретност која ће му бити одузета власник има право на накнаду која не може бити нижа од тржишне вредности, а власник је дужан да се изјасни у року од осам дана од дана добијања предлога за експропријацију. По окончању поступка експропријације и упису права својине на непокретностима, Република Србија неизграђено грађевинско земљиште може дати у дугорочни закуп, у циљу привођења земљишта урбанистичкој намени, а то је изградња мегаломанског пројекта Београд на води.

– У договору са Емиратима искључено је цело наше законодавство и питање је који то правни систем важи за личне договоре премијера Вучића и његових арапских пријатеља. Да ли је то неко шеријатско право? Који ће судови да суде у случају да дође до кршења договора? Да постоји економски смисао пројекта, онда би се и могло разговарати о томе да треба уклонити неке правне сметње, али је он економски бесмислен, а његовим идејном творцу цео правни систем сметња, почев од српског устава – додаје Владимир Тодорић.

Заменик шефа посланичке групе СДС Јанко Веселиновић сматра да је лекс специјалис “дубоко у супротности са Уставом, са правним системом, са економском и сваком другом логиком”.

– Закон омогућава да неко у експропријацији откупљује некретнине за кафане, за ресторане, а то никако није јавни интерес Србије – рекао је Веселиновић.

Град не сме бити проститутка

Струка је готово листом против овакве изградње Савског амфитеатра, а нико од домаћих архитеката и урбаниста не спори да тај простор треба да се уреди.

– Не сме врхунац наше урбанистичке политике да буде: инвеститор је светиња. Он није дужан да брине о општем и јавном интересу. Политику јавног интереса води град. Не може град да буде проститутка која пристаје на сваки захтев инвеститора. Не можете доћи у другу земљу и понашати се супротно њеним законима – критиковао је пројекат и потезе власти око Београда на води познати архитекта Бранко Бојовић.

 

Ј. Арсеновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Kakav ustav i kakvi zakoni, ovim razbojnicima nista nije sveto, a najmanje imovina gradjana, koju namenskim zakonom otimaju! Sta je neko ocekivao kad je krsenje ustava pocelo vec otimacinom stecenih prava penzionera! Sada mozemo ocekivati da nam otimaju i uknjizenu imovinu, jer im se svidja, a mogu nam ocistiti i racune u bankama, kad im zatreba para!

  2. Najnovija vest paznja najnovija vest ;Ljiljana Šulović-Milojević, predsednica humanitarne organizacije “Kolo srpskih sestara”, ubijena je svom stanu u ulici Džordža Vašingtona 32 u centru Beograda.kako smo doznali narucioc ovog gnusnog ubistva je Aleksandar Vucic koji se predhodnog dana prepirao sa njome . Vucica treba odmah uhapsiti on je ubica . Smrt ubici . treba ga seci na najsitnije delove . Smrt svim Vucicima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!