Bor ; Republika Srbija ; grad 07-08.11.2007. Snimio:Dragan Jevremovich

Вучићева лоповска банда продаје опљачкани и уништени РТБ Бор

0
(0)

Рударско-топионичарски басен „Бор” чека још једно судбинско пролеће. Како се наводи у меморандуму са Међународним монетарним фондом, који је после осме ревизије аранжмана Србија потписала са ММФ-ом, до краја марта држава би требало да распише тендер за приватизацију или стратешко партнерство за РТБ „Бор”.

У овом документу, који су потписали премијерка Ана Брнабић, гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, наводи се да се са потенцијалним инвеститорима већ разговарало, а да је једна од тема било и решавању проблема заштите животне средине.

У меморандуму се наводи да ова компанија за сада измирује све обавезе, „укључујући и порезе држави, плате радницима, као и да плаћа рачуне за струју у складу са унапред припремљеним планом реорганизације (УППР)”.

Томе су, како се оцењује, у званичној преписци Србије са ММФ-ом, допринеле повољне цене бакра на међународном тржишту. То је повећало платежну способност компаније, која сада редовно измирује рачуне према ’Електропривреди Србије’”, наводи се у овом документу.

Такође се напомиње да РТБ „Бор” следеће године неће добијати помоћ из републичког буџета. Ове године из државне благајне на рачун ове компаније отишло је две милијарде динара.

Сугестија званичника ММФ-а је да Србија сада искористи повољан тренутак на међународном тржишту за коначно решавање статуса овог предузећа. То је и сугестија Фискалног савета. У њиховом последњем извештају наводи се да држава мора да приватизује РТБ „Бор” и „Петрохемију”, како би и та предузећа започела нове инвестиционе циклусе.

„Иако РТБ ’Бор’ и ’Петрохемија’ тренутно не праве губитке, то је последица повољних тржишних околности, односно цена на међународном тржишту, а не њихових реформи”, додаје се у овом документу.

Фискални савет зато сматра да у 2018. години ове фирме треба приватизовати, јер тржишне околности могу лако да се преокрену. Тиме би ове компаније поново постале велики губиташи, упозорава се.

„За дугорочно одрживо пословање РТБ ’Бор’ и ’Петрохемије’ потребне су велике инвестиције које та предузећа, а и држава, не могу, а не би ни требало, да финансирају”, наводи се у овој анализи.

Оно што незванично може да се чује јесте то да су два главна кандидата заинтересована за РТБ „Бор” једна руска и једна кинеска компанија. Министар енергетике Александар Антић изјавио је пре месец дана да је Руска бакарна компанија послала писмо о намерама српским властима. Намера им је да кроз стратешко партнерство са Владом Србије инвестирају у развој рудника, топионице и рафинерије. Колико су новца спремни да уложе – није речено. Иначе, ова компанија повезана је са бизнисменом Миланом Поповићем и о томе је „Политика” већ писала. Такође, писмо о намерама по својој правној форми није обавезујуће, а потписао га је председник Управног одбора Игор Алтушкин, један од најбогатијих Руса.

Ова компанија учествовала је на првом тендеру за приватизацију РТБ „Бор”, у партнерству са „Алмако групом”.

Највећу понуду тада је дао румунски „Купром”, али пошто ни у додатном року до 19. априла 2007. године није успео да испуни уговорене обавезе и уплати понуђени износ од 400 милиона долара, уговор је раскинут.

РТБ „Бор” је прошле године пословао са губитком од 5,25 милијарди динара, док је годину дана пре тога био у минусу од 13,7 милијарди динара. Губици су направљени упркос бољој цени бакра на светском тржишту, али и томе што је група предузећа – Рудник бакра „Бор”, Рудник бакра „Мајданпек” и „Топионица и рафинација” – ушла у унапред припремљен план реорганизације. Подсећања ради, тада им је отписано више од милијарду евра дуга према државним повериоцима.

Аутор: Аница Телесковић, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Београду уместо хиљаду биће осам хиљада уличних камера

4.3 (6) Уместо 1.000 Србију ће надзирати 8.000 камера, а све њих Министарство унутрашњих послова …

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

Један коментар

  1. I KAD SE LAŽE, LAŽE SE!

    Interesovanje svetskih kompanija za RTB Bor da je veliko već i vrapci na grani znaju. O tome svakodnevno truju javnost ministri Antić, Knežević, Vujović, Brnabić, ΛV, ma na kojoj funkciji bio. Da sve to nije baš tako stoji da su neki puzali i klečali pred kinezima da spase RTB Bor. Sada se otišlo i dalje, MMF zdušno pomaže u vezi iznalaženja strateškog partnera. Lako je da se kaže da RTB Bor posluje profitabilno, jer su “zaboravili” da je dužan EPS-u za utrošenu struju 8,263 milijarde rsd (prema Pregledu potraživanja EPS od 10. 08. 2017.), RTB Bor duguje državi oko 5,5 milijardi dinara za rudarsku rentu, grčkom Mitilineosu duguje 17 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koji je tada vredeo ispod 2.000 $/t, a sada 7.085 $/t, Glenkoru, Debisu. Nedavno i ΛV je izjavio da RTB Bor duguje 1,1 milijardu evra, a ne zaboraviti da je po UPPR 2016. otpisana dugovanja 900 miliona evra. Za izgradnju nove linije za topljenje i fabrike za proizvodnju sumporne kiseline, a ne nove topionice, kako se tvrdi neprovereno ili se laže, utrošeno je iznad 300 miliona evra izgrađena je po „sistemu ključ u ruci“ i nisu dokazane garancije, primopredaja je izvršena (potpisao je direktor projekta), izvođač je oteran, a najavljuje se tužba kojom se zamajava javnost (?). Ovde treba dodati da ostvareni kapacitet topionice bakra je 50% od projektovanog, tehnološko iskorišćenje bakra je do 90%, a neproverene i lažovne informacije ga promovišu na 98%, pa i više. Naši političari, što se tiče bakra, imaju odličnog učitelja u liku čelnika RTB Bor, Sose. Sve dok ostaju sumnjivi putevi novca budžet-RTB Bor-odredišna tačka RTB Bor, kriminalne radnje, krađe i ponašanje kao da je RTB Bor privatna prčija njegovog čelnika sa mentorima iz vlasti niti će dobiti strateškog partnera niti će se prodati. Toliko se naradio čelnik RTB Bor prljavim, krimogenim poslovima da je vreme da mu ΛV omogući da odleži. Da li će se nastaviti sa lažama i posle sledećeg marta, nakon tendera?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *