Политика

Вучићева влада – да би наместила посао од 15 – направила штету од 250 милиона евра

Иван СТЕФАНОВИЋ, министар привреде Владе у сенци ДС: Губитак од преко 250 милиона евра, да би се некоме наместио посао од 15 милиона евра – за који нема ни знање ни стручност – најбоља је дијагноза Вучићеве Владе. То је више од половине буџетске уштеде од смањења плата и пензија

ЗБОГ корупције и неспособности, Влада Србије је на послу испумпавања воде са копова изгубила преко 250 милиона евра, и 9 драгоцених месеци. Данас је формално завршено испумпавање са Тамнаве – Западно поље, где је остало још око милион кубика воде на пољу. Копови су поплављени 15. маја прошле године. На Западно поље се улило 187 милиона кубика воде, а на Тамнава – Велики Црљени 27 милиона кубика, изјавио је Иван Стефановић, министар привреде Владе у сенци ДС.

Стефановић подсећа да је два дана након плављења, холандска компанија Ван Хек, са најбољим међународним референцама за овакве послове, понудила да за 10 милиона евра испумпа воду са Западног поља, а 19. маја је ту понуду и формално поднела Влади – што је Вучић одбио изговарајући се законом о јавним набавкама.

„Енерготехника Јужна Бачка – домаћа фирма без икаквих референци на оваквим пословима – је на расписаном тендеру добила овај посао. Испумпавање су почели 19. септембра, са роком од 90 дана. За овај посао, Енерготехника је наплатила преко 15 милиона евра – дакле пет милиона евра више од директне понуде Ван Хека, који је касније узет као подизвођач. Пошто је прво изгубљено четири месеца по одбијању директне понуде Ван Хека, реализација посла је каснила још 6 месеци. Сваког дана током овог одлагања и кашњења, Србија је увозила струју у просеку за милион евра, што представља индиректни губитак од најмање 210 милиона евра – уз непотребни увоз угља из Румуније по 36,5 евра по тони што износи још 36,5 милиона евра за посматрани период“, објаснио је Стефановић.

Дакле, истиче он, да би неко зарадио око 2 милиона евра, Влада је потрошила преко 250 милиона евра и данас то свечано прослављају на коповима.

„Губитак од преко 250 милона евра, да би се некоме наместио посао од 15 милиона евра – за који нема ни знање ни стручност – најбоља је дијагноза Вучићеве Владе. То је више од половине буџетске уштеде од смањења плата и пензија“, закључује Стефановић.

(сајт Демократске странке)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!