Вучићеве РЕФОРМЕ: РХМЗ запослио 3.900 људи за месец дана!

0
(0)

Сећате се оне приче премијера Александра Вучића о штедњи, стезању каиша, забрани запошљавања у јавном сектору, строгој контроли државног новца, департизацији… а не, о департизацији је причала Зорана Михајловић. Није да смо баш безусловно веровали у то, али како да верујемо уопште када се појавила информација да је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), за само месец дана запослио око 3.900 људи, што би дневно било 130 нових радних места. Ово су званични подаци Министарства финансија, а ти новозапослени у јулу су нас коштали око 54 милиона динара, односно око 450.000 евра.

Сад имамо и стрелаца колико пожелимо, фале нам само ракете

Иако је на снази забрана запошљавања у јавном сектору до 2016. године, подаци Министарства финансија о броју запослених у државној управи говоре супротно, неко би рекао – ако коза лаже, рог не лаже. Тако се на сајту Министарства финансија наводи да је РХМЗ у јуну ове године имао укупно 496 запослених, а за њихове плате издвајано је око 38 милиона динара. Међутим, већ у јулу број запослених је био скоро десет пута већи и износио је 4.397, а за плате је издвојено око 92 милиона динара.

Другим речима, за само месец дана ухлебљење је нашла 3.901 особа, за чије плате су грађани Србије у јулу издвојили додатних 54 милиона динара. Од новозапослених само петоро је запослено на неодређено време, односно за стално, док су остали, сем троје који су ангажовани по другом основу, запослени на одређено.

Руководилац РХМЗ-а Југослав Николић рекао је за „Ало!“ да је реч о хонорарцима, односно људима који су ангажовани на уговору о привременим и повременим пословима. Ради се о стрелцима на противградним станицама и метеоролошким и хидролошким осматрачима.

Навео је и да је за ангажовање радника добијена сагласност комисије Владе Србије, а нагласио је и да РХМЗ нема могућност да уложи велика средства у своју опрему и унапређење рада и да је то разлог што постоји потреба за ангажовањем радника на уговор о привременим и повременим пословима.

„Добили смо у априлу сагласност од комисије Владе Србије, и то за период од 1. маја до 1. септембра. Реч је о нашим хонорарцима, за чије хонораре се издваја месечно од 1.650 до 4.000 динара. Они немају пуно радно време. И раније су били ангажовани, али за њихово ангажовање није била потребна сагласност. Нама је дозвољено да ангажујемо додатних 4.067 људи на основу уговора о привременим и повременим пословима, али и по другим основама, а ми смо ангажовали мањи број од дозвољеног. Иначе, комисија Владе је и 2. октобра дала сагласност за наставак њиховог ангажовања до краја године“, кажу у РХМЗ-у.

Међутим, други саговорник из РХМЗ-а објашњава да у периоду од 15. априла до 15. октобра постоји потреба за ангажовањем око 3.000 људи на противградној заштити, док је око 700 људи ангажовано на пословима метеоролошких и хидролошких осматрача, и то током целе године.

А где су стрелци били у мају?

Интересантно је да је у мају, када су нашу земљу погодине катастрофалне поплаве, у РХМЗ-у било укупно запослено 498 људи. Од тога стално запослених било је 394, док је на одређено било само 99, а петоро је било ангажовано по другом основу.

Такође, сагласност за ангажовање додатног броја радника, како сами кажу у РХМЗ-у, добијена је још у априлу, па се поставља питање шта су чекали до јула. Такође, тек у јулу, ангажовано је и око 3.000 такозваних стрелаца на противградним станицама иако би они требало да су активни још од априла, па до октобра, што сами у РХМЗ тврде.

„Због великог броја уговора које је требало да склопимо са људима са целе територије земље, а како је неопходно за то прибавити и потребну документацију, закључивање уговора је трајало и они су закључени тек у јулу“, наводе у РХМЗ-у.

 

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како преживети: У Србији два посла ради скоро 200.000 људи

0 (0) У Србији по два посла ради готово 200.000 људи, подаци су Европске статистичке …

РХМЗ поново упозорава: Невреме стиже у Србију

0 (0) Републички хидрометеоролоски завод поновио је упозорење да се данас после подне, увече и …

13 Коментара

 1. @DarkoKg1 Da li će ga neki novinar na KzN pitati o ovome? Naravno da neće.

 2. Razne su vucibatine i lažovi vladali ovom zemljom, ali ovaj je neprevaziđen.

 3. Zaista nisam čitao ovu objavu do kraja ali je moja pok. baka bolje predviđala vreme!

 4. TEBE TREBA ZIVOG SPALITI. ILI METAK U CELO.

 5. Pa što su svi opleli po vučku eno i tomin sinčić se udomio u Kragujevac.Cirkuzanti rade punom parom na političkoj pozornici u cilju što bolje zabave naroda.

 6. Hulje lepo zbore,
  Al’ nitkovski rade.
  (Jovan Jovanović – Zmaj)

 7. „Majmuni su po Darvinu stvorili čovečanstvo,
  možda i jesu, ne znam,
  ali znam da će ga majmuni uništiti“.

 8. Laž se najlakše izgovara.
  Počeo sam da se divim svakom čoveku koji izgovori istinu a da to nije morao!

 9. Nikad na izborima ne potcenjujem moc glupih ljudi u velikim grupama.
  Izveštio se narod.
  Poslednji izbori bili su puka formalnost.
  Opet su izabrali „anđele“, a posle će đavo da im bude kriv.
  Opasno se primiču bolji dani.

 10. Mogli smo da imamo i bolje političke predstavnike,
  ali većina Srba nije htela da se lažno predstavlja.

 11. Svaka je vlast od Boga govorili su sveštenici vernicima,
  a ja bih rekao naša je plač Majke Božje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend