Вучићу, коме то намештате да будзашто купи „Галенику“ бандо лоповска?

0
(0)

* Услови тендера као насликани за жељеног купца

* Од будућег власника се не тражи улагање у фабрику лекова, већ само откуп дугова

* Од два конкурента за Галенику, швајцарски Амицус је познат у Србији у којој већ дуго ради између осталог и као власник Фарма свиса, док други такмац, бразилски Аелиус, своје власнике скрива иза компликоване холдинг структуре

Влада као да је желела да се на тендер за продају Галенике јави што мање учесника.

Јер, подаци о фирми нису стимулативни, а истовремено Влада није поставила ни високе захтеве инвеститору нити је предвидела утврђивање његових намера, па се спекулише да већ има свог фаворита ког није хтела претерано да оптерети. И један од услова који јесте прописан, да купац има производњу вредну 300 милиона евра годишње, остао је једини док је на ранијем тендеру постојала алтернатива, да учесник може имати и годишњи промет од 500 милиона евра у фармацеутској грани. То потврђује и консултант за страна улагања Милан Ковачевић и каже да текст тендера као да је насликао учесника а састављен је тако да ниједна домаћа кућа не може да се јави.

– Читав тендер садржи „фелер“ сличан као код модела по коме је продата Лука Београд. У овом случају, највреднија за купца је имовина Галенике, док је сама производња лекова у дубоком пропадању. Од купца се очекује да уложи у пословање, али се то из текста тендера не види, јер постоји само захтев да инвестира у капитал, практично да обезбеди откуп дугова који би иначе били њему на терету. Чудно је и то што је најављено да ће од државних поверилаца бити затражено да отпишу своја потраживања – објашњава Ковачевић и додаје да највећу забуну изазива то што је за сврху докапитализације Галенике направљена позитивна процена капитала, а продаје се заправо негативни капитал.

Какав ће коначни исход бити, сазнаће се вероватно крајем наредне недеље, када се верује да ће бити отворене и финансијске понуде једина два учесника – швајцарске компаније Амицус и луксембуршке Аелиус.

Швајцарци су, иначе, већ познати на српском тржишту где већ ради њихова ћерка фирма Амицус СРБ, део највећег инвестиционог фонда у тој држави, ХБМ који инвестира у области здравствене заштите и фармацеутске индустрије. Они су оснивачи и српске Фарма свис, која је потом продата Валијануму и сада је друга фармацеутска компанија по величини у Србији. Према неким најавама, план Амицуса, који у Србији до сада није имао производњу, јесте да прошири листу лекова у Галеници и да свом портфолију дода и брендове који се раде у домаћој фабрици.

Аелиус се у првим најавама везивао за бразилског произвођача лекова ЕМС, који послује у 30 земаља и претпостављало се да би куповином Галенике начинио први корак ка европском тржишту. Међутим, да прича није сасвим једноставна, сведоче подаци о фирми-учесници на тендеру, која је регистрована у Луксембургу непосредно по расписивању јавног позива, 26. септембра ове године, а оснивач јој је Глоб фарм, такође „тазе“ уписана у регистар, заправо истог дана као и ћерка Аелиус. У власничкој структури Глоб фарма 75 одсто удела има код нас мало позната Гронин фарма, такође из Бразила, док је мањински акционар италијански Монтесеарцх, чији је власник бразилски ЕМС. Практично, када се разгрну оснивачи, купац би био Гронин, чији се крајњи власник не зна јер је реч о холдингу, док је ЕМС послужио да би се испунио критеријум тендера.

Подсетимо, након више неуспелих покушаја продаје Галенике, држава је почетком септембра расписала нови тендер према коме је почетна цена за фабрику један евро, уз услов да купац, који мора да има најмање 300 милиона евра вредну производњу, уплати 25 милиона евра комерцијалним банкама, које би тако продале своја потраживања „тешка“ више од 70 милиона евра. Држава је раније свој дуг конвертовала у 93,7 одсто капитала Галенике, што је понудила на продају. Документацију је откупило девет компанија, представници четири били су и у обиласку фабрике, али су коначну понуду доставиле само ове две фирме.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend