Насловна / Србија / За Јагодинску пивару 420.000 евра, нови већински власник хапшен због организованог криминала
За Јагодинску пивару 420.000 евра, нови већински власник хапшен због организованог криминала 1

За Јагодинску пивару 420.000 евра, нови већински власник хапшен због организованог криминала

Јагодинска пивара у стечају, чија је званична процењена вредност око шест милиона евра, биће продата предузећу “X- траде” за око 420.000 евра. Ову понуду, која је много мања од половине процењене вредности, како је саопштила Агенција за лиценцирање стечајних управника прихватио је Одбор поверилаца Јагодинске пиваре. Већински власник компаније “X-траде” је јагодински бизнисмен Небојша Михајловић чије се име наводи у Белој књизи МУП-а Србије о организованом криминалу из 2001, а која представљала својеврстан преглед оперативних сазнања полиције о криминалним групама које су деловале на територији Србије у том периоду.

После низа неуспешних покушаја продаје, на оглас за куповину Јагодинске пиваре која је од средине јуна у стечају, јавио се само један купац. Пошто је понуђена цена била мања од половине процењене, према Закону, о њој је морао да се изјасни Одбор поверилаца који је на крају и прихватио понуду предузећа “X-Траде”.

Kако је Инсајдер већ објавио, већински власник фирме „X-Траде“ Небојша Михајловић чији је надимак, како се наводи у Белој књизи МУП-а, Трта, сврстан је у јагодинску криминалну групу коју је предводио Ђорђе Меховић звани Ђокица. Kако је наведено “основна криминална делатност групе је кријумчарење дроге – хероин”. Он је као и велики број чланова ове групе хапшен у акцији Сабља.

“Вођа групе Меховић, са својим члановима, организатор је у кријумчарењу. Исти превозе и дистрибуирају дрогу на територији Србије, а такође и Аустрије и СР Немачке. Поред Меховића, најзначајније место у групи заузима Михајловић Небојша”, наведено је у Белој књизи где се додаје да је група бави и разбојништвима и тешким крађама.

Фирма “X-траде” је, према подацима из регистра, основана 2001. а њена основна делатност је трговина на мало моторним горивима у специјализованим продавницама. Kомпанија, међутим, у Јагодини ради и на изградњи стамбених комплекса.

Михајловић је, наиме, пре нешто више од годину дана купио јагодински погон Навипа који је такође био у стечају.

Овај фабрички погон платио је око 850.000 евра, а одмах након лицитације најављено је да ће се на том месту градити стамбене зграде јер је неколико месеци раније промењен урбанистички план Јагодине којим је то било дозвољено.

Kада је у питању имовина Јагодинске пиваре, Михајловић ће за 420.000 евра постати власник више од 40 објеката на парцели од 4,6 хектара у Јагодини, али и складишта у Нишу, Kрушевцу и Пожаревцу, опреме пиваре и потраживања.

Kупац пиваре, како је раније писао Инсајдер, нема обавезу да настави делатност.

Прва приватизација поништена пре 12 година

Пивара је већ једном приватизована и то откупом акција на берзи у августу 2005. када је већински пакет купио конзорцијум који су чинили „Пан бир“ из Новог Сада и словеначки „Инфонд холдинг – Финанчна дужба“ из Марибора.

Уговором о приватизацији конзорцијум се обавезао да ће у предузеће инвестирати 4,48 милиона евра током пет година, као и да ће радницима који буду проглашени технолошким вишком исплатити отпремнине у износу од 200 евра по години радног стажа.

Kрајем 2006. Уговор о продаји Јагодинске пиваре је поништен због кршења одредби Уговора и, како је тада саопштено, због немогућности већинског акционара да управља Друштвом.

Након тога, Пивара, чији је већински власник постала држава са 65 одсто акција, док су остатак акција држали радници пословала је све до отварања стечаја које је покренула Агенцији за приватизацију 2016. због блокаде рачуна и трајне неспособности плаћања.

Извор: Инсајдер

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар 11

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар

Дијана Хркаловић поднела оставку на место државног секретара у МУП-у и закључила споразум о раскиду …

Држава губи новац ако Комерцијалну банку прода испод 615 милиона евра 12

Држава губи новац ако Комерцијалну банку прода испод 615 милиона евра

Министарство финансија у петак је објавило јавни позив за прикупљање изјава о заинтересованости за учешће …

2 Коментара

  1. KAKO RADILI TAKO VAM SE DECI VRATILO.

  2. Ако Трта буде стављао и хероин у пиво има бизнис да цвета!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *