Србија

Закон гори од беле куге

Захваљујући државној политици и слабој финансијској подршци породицама са децом преживљавање је равно подвигу и наталитет стално пада. Поред непроспаваних ноћи због грчева и зубића, сан не долази на очи и због питања како ујутро купити хлеб и млеко.

Од како је у октобру 2018. године на снагу ступио нови Закон о финансијској подршци породицама са децом, како преноси портал бебац.цом, више од 13.000 мајки је оштећено. И то због одредбе да се за обрачунавање материнске накнаде током трудничког и породиљског одсуства гледа приход мајке у последњих 18 месеци, а не 12 како је било по старом закону. Наиме, незапосленост је висока, многе мајке раде повремено, а у просеку им улазе и месеци у којима нису зарадиле ни динара.

На овакве наводе реаговало је Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања саопштењем да је текст с портала Бебац.цом пун „произвољних и паушалних оцена о броју оштећених породиља“.

– Породиље које су оствариле право по новим прописима не могу се сматрати оштећеним, јер претходно нису оствариле неко право да би им оно било умањено. Највише би се могле сматрати оштећеним више од 20.000 незапослених породиља којима због недостатка буџетских средстава још не може бити обезбеђена нека врста накнаде, осим родитељског додатка – стоји између осталог у саопштењу.

Шминкање прописа

Убрзо након овог препуцавања медији су из незваничних извора пренели да ће до промена спорног закона доћи већ у септембру. Граница за обрачун надокнаде биће враћена на 12 месеци, а жене са високим примањима ће сада моћи да приме накнаду у висини од највише пет републичких просека.

Радна група, на чијем је челу била министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић – Дејановић, закључила је да би изменама прописа требало да буду обухваћене и мајке предузетнице, па оне које су радиле краће од шест месеци и жене које су затруднеле у првом месецу радног стажа.

Из Иницијативе Маме су закон, кажу да не могу да аплаудирају на шминкање закона.

Макар минималац

– Прва измена, да ће се за просек опет израчунавати на 12 месеци може на кратко створити еуфорију код мајки које би биле оштећене применом тренутне верзије Закона. Ипак, и даље немамо одговор на питање да ли ће се гарантовати да ће свака мама, без обзира на то да ли је у радном односу, примати надокнаду најмање у висини републичког минималца (око 220 евра) – наводе у Иницијативи Маме су закон.

По њима, велико је питање и да ли ће одсуство за жене које су приморане да одржавају трудноћу улазити у просек за обрачун накнаде након порођаја, што сада није случај. Стога у Иницијативи питају који је смисао законских промена за све више жена које одржавају трудноћу. Они такође питају да ли ће жене предузетнице и даље наставити да вагају да ли им је боље да затварају фирме или да се у нужди враћају на посао одмах након порођаја.

Угрожена и деца инвалиди

Посебно су угрожене оне породице у којима се роде деца са инвалидитетом.

– По закону мајке морају да изаберу надокнаду по основу зараде или на основу инвалидитета детета, иако је ова одредба у супротности са Уставом. Нико не сме да бира између те две, потпуно различите надокнаде – објашњавају у Маме су закон.

За бебу два и по евра

На основу информација које је портал Бебац.цом добио од Министарства објављени су подаци колико жена прима умањену зараду током одсуства с посла ради неге детета.

Наводи се да је међу оштећеним женама, 5.311 мајки радило између 12 и 18 месеци пре отварања боловања. Затим 4.463 мајки радило је шест до 12 месеци, а 3.373 жена је било запослено мање од шест месеци.

Законски минималац добијале су мајке које су радиле шест месеци и то само за прва три месеца породиљског, али не и за време боловања ради неге детета. Због оваквих одредби, поједине мајке су на боловању примале у претходним месецима свега неколико стотина динара. Наиме, забележен је случај мајке која је с кашњењем од пет месеци примила надокнаду од око 280 динара (око два и по евра).

Пуну накнаду зараде у истом периоду добило је 25.090 жена.

Мајке с високим примањима, њих 480, доживеле су да им накнаде током боловања буду значајно смањене, јер зарађују више од три просечне плате у Србији. Ове жене иначе плаћају највеће доприносе.

Брзо изумирање

Природни прираштај прошле године износио је минус 5,4 промила, а процењује се да је у Србији живело 6.982.604 становника. Исте године становништво Србије због беле куге смањило се за град величине Бора. Ту нису урачунате десетине хиљада грађана које се исељавају сваке године.

Рођено 63.975

Умрло 101.655

Разлика минус 37.680

Опустели градови и села

Србија је опустела, што се види и по последњим подацима за јужне делове земље. Најнижа стопа природног прираштаја забележена је прошле године у Зајечарском округу и то минус 14,8 промила. У том крају рођено је 599 беба, а преминуо је 1.591 становник.

Ипак, највише житеља процентуално изгубили су Гаџин Хан, Бабушница и Црна Трава.

– Најмањи број новорођенчади је био у Црној Трави, свега девет, док је 48 особа преминуло.

– У Гаџином Хану рођене су 34 бебе, а умрле 193 особе.

– Бабушница је добила 46 нових становника, а изгубила 293 суграђанина.

А. Вучићевић, Вести онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. E, al’ su zato nislije dobile pauna, kao beogradjani vrapca, pa neka ih on nahrani i napoji!
    I dalje cutite i cekajte dok se bagra izivljava nad vama i vasom decom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!