fbpx

Заостале бомбе широм Србије и даље прете

0
(0)

Касетна муниција налази се на 165, а авио-бомбе и ракете на 44 локације

После НАТО бомбардовања у Србији се још увек налази 165 ризичних локација загађених касетном муницијом укупне површине од око 1.184 хектара, а претпоставља се да се 64 авионске бомбе-ракете налазе на 44 локације у земљи на дубини и до 20 метара, као и у Дунаву и Сави. Овим подацима Центра за разминирање, додаје се и да је у складу с међународним стандардима до сада очишћена касетна муниција с површине од око 600 хектара, а процењује се да ће бити потребно разминирати још 1.300 хектара.

бомбе

Што се тиче авионских бомби-ракета претражена је површина од око 390 хектара на Дунаву код Новог Сада и Бешке, као и на Сави у Остружници. У зони срушених мостова на Дунаву код Новог Сада, пронађено је и уклоњено шест авионских бомби-ракета, а уклоњена је и авионска бомба-ракета из некадашње зграде амбасаде Кине на Новом Београду.

Директор Центра за разминирање Петар Михајловић, објашњава да су радови који се тренутно изводе у Луци Прахово једна од најсложенијих операција за подводно разминирање која се у овом тренутку изводи у свету.

– Радови у зони Луке Прахово, на површини од 24,7 хектара, започети су прошле године. Прегледа се обала Дунава и корито реке ради откривања и уклањања авионских бомби и ракета од бомбардовања 1999. године или других неексплодираних средстава на дну реке, на дубини од шест метара. Овај пројекат финансира Европска унија из ИПА програма. ЕУ је расписала тендер за извођача радова по строгим критеријумима, посао је добила немачка компанија, а вредност радова која је излицитирана је 3.481.000 евра – каже Михајловић.

У овој години Норвешка народна помоћ наставиће разминирање у Прешеву и Куршумлији на укупној површини од око 87 хектара, а процењена вредност радова које финансира норвешка влада преко Међународне фондације за разминирање и помоћ жртвама мина (Ај-Ти-Еф), износи 900.000 евра. Такође, током марта би требало да буду завршени радови започети у Прешеву прошле године на пројекту разминирања, којим је обухваћена површина од 27 хектара.

– У договору с Ај-Ти-Ефом смо урадили и доставили им још шест пројеката за чишћење касетне муниције у Краљеву, Рашкој и Куршумлији, укупне површине од 105.5 хектара. До сада, за ове радове од Ај-Ти-Ефа је обезбеђено око два милиона долара из донација САД. Донацијама добијеним од САД на Копаонику је обављено разминирање спортских терена, скијалишта, прилаза хотелима, свих прилазних путева скијалиштима и спортским теренима. Остало је на тој планини да се разминира још око 50 хектара земљишта за које смо урадили пројекте и очекујемо да ћемо то завршити до лета, тако да ће Копаоник у потпуности бити очишћен од касетне муниције. Треба нагласити да су подручја која треба разминирати врло удаљена од спортских терена и ни на који начин нису угрожени ни скијаши ни сви они који долазе на спортске терене – истиче Михајловић.

Центар за разминирање, као и друге такве установе у региону, не врши разминирање, већ између осталог обавља извиђања локација, израђује пројекте за хуманитарно разминирање, прати реализацију пројеката, врши контролу квалитета радова. У Србији је тренутно регистровано пет предузећа за послове у вези с разминирањем, док их у региону има више од 100. Највећи део средстава добија се из страних донација: америчких, норвешких, руских, ирских, чешких мада су неке пројекте финансирале и влада Србије или јавна предузећа.

– Центар у овом тренутку има урађене пројекте за више од 70 одсто површина које треба разминирати, међутим, ограничавајући фактор је новац. Ако овим темпом буду пристизале донације, као што су пристизале у последњих десет година, до 2020. године све ће бити разминирано – каже Михајловић.

————————————

Сумњиве локације

Центар је евидентирао 221 сумњиву локацију укупне површине од око 572 хектара на којима ће се обавити додатно извиђање ради потврђивања или одбацивања сумњи о постојању касетне муниције на тим локацијама, а претпоставља се да се још око 50 комада авионских бомби-ракета налази на неколико десетина локација у Србији, на којима није обављено генерално извиђање, па се тај податак узима с резервом. Сумња се и да се у Београду, на Звездари, налази једна неексплодирана авионска бомба-ракета на дубини већој од пет метара, а процењена вредност радова на том терену је 250.000 евра, будући да се ради о сложеном терену, с кућама у непосредној близини.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

ВЕЋИНА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Министар Смрт упозорава – нема опуштања, живећемо са маскама

1.5 (8) МИНИСТАР здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *