fbpx

Запослени у државним органима месец дана без колективног уговора, могући штрајкови

0
(0)

Kолективни уговор за запослене у државним органима истекао је пре месец дана, а нови још није потписан због неслагања око топлог оброка и регреса, рекли су данас председници Синдиката правосуђа, Синдиката СОПОС и Синдиката управе.

Уколико се у новом колективном уговору не нађе право на накнаде за топли оброк и регрес председници три репрезетативна синдиката не искључују могућност штрајкова и протеста од 9. маја.

Председница Синдиката правосуђа Слађанка Милошевић рекла је да су представници тог синдиката, као и Синдиката управе и Синдиката СОПОС почели преговоре око колективног уговора пре више од три месеца.

Према њеним речима са послодавцем, односно Владом Србије, дошло се до прихватљивог текста који је први пут после 18 година обухватио и право на топли оброк и регрес.

Милошевић је казала да је тај текст послат на мишљење министарствима, после чега је он за сва три синдиката постао неприхватљив, јер између осталог није садржао накаде на топли оброк и регрес.

„Ми смо после месец дана добили текст који је нас шокирао, он је личио на онај услаглашени текст, али то није био тај текст. Ми сада имамо заједнички став да не желимо да потпишемо колективни уговор без топлог оброка и регреса“, рекла је новинарима Милошевић.

Она је казала да су синдикати затражили да виде мишљења како би утврдили где је настао проблем, да разговарају са онима који су га изменили, а посебно са министром финансија Синишом Малим.

„Сматрамо да би требало да имамо састанак са министром финансија да нам објасни зашто нема прара, односно зашто за неког има, а за неког нема, јер кад ми питамо за нешто углавном кажу не да министар финансија, па ако у овој земљи све зависи од њега онда би требало укинути Владу, онда је она само непотребан трошак“, рекла је Слађанка Милошевић.

Председник Синдиката управе Србије Његош Потежица упитао је чему и куда води социјални дијалог – „да ли је он само фарса или припрема за доношење системских закона“.

„Сигуран сам да ће запослени исказати велико незадовољство и ми као представници синдиката ћемо прихватити предлоге и ићи у протесте и штрајкове како би заступали интересе наших радника“, рекао је Потежица.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПЕСМОМ ПО СУСПЕНЗИЈЕ Стотине запослених удаљени с посла, најавили тужбе против Поште (видео)

5 (18) Штрајк запослених у Поштама Србије се наставља упркос претњама и суспензијама, које је …

Вучић послао полицију да терорише и малтретира мучне и бедне поштаре који се боре за кору хлеба

5 (33) У Поштама Србије почела је исплата пензија, а радници су званично и даље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *