Зашто Еулекс не одговара на захтеве „српског“ тужилаштва за ратне злочине?

0
(0)

Свет ће тек чути колико је Срба страдало на КиМ када почне са радом Специјални суд који ће се бавити злочинима ОВК-а, каже заменик тужиоца у Тужилаштву за ратне злочине Драгољуб СтанковићНе само да за злочине почињене над Србима на Косову и Метохији судови којима председава Еулекс изричу казне далеко ниже од предвиђених за ратне злочине, него је и број процеса у којима се суди бившим припадницима ОВК-а занемарљив.

Заменик тужиоца у Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије у Београду Драгољуб Станковић недавно је послао захтев Еулексу да му одговори колико је процесуирано предмета у којима су починиоци злочина над Србима и неалбанцима припадници некадашњег ОВК и још није добио одговор.

„Чини ми се да се у последње четири године јединица за ратне злочине Еулекса није много ангажовала на расветљавању злочина против Срба у којима би бивши припадници ОВК-а били осумњичена лица. Рад јединице за ратне злочине се своди углавном на рашчишћавање оних злочина који су учињени према Албанцима. То је логична последица чињенице да је четири године на челу јединице за истраживање ратних злочина био човек који је по националности Турчин и који је сва три истражитеља довео из Турске да као полицајци раде на ратним злочинима”, рекао је Станковић у разговору за „Политику” и додао да се „очигледно од Турчина није могло очекивати да ради на злочинима ОВК”.

Овако оштру констатацију Станковић илуструје примером да је са тим тужиоцем имао изузетну сарадњу када је радио на предмету у коме су осумњичени Срби у случају „Пављан, Љубенић, Захач”, у коме је недавно пресуђено за ратни злочин против албанског цивилног становништва током априла и маја 1999. године. Заменик тужиоца је навео да је саслушао више од стотину албанских сведока, да му је јединица Еулекса обезбеђивала техничке услове за рад, просторије, доводили су сведоке и све је функционисало беспрекорно.

„Али примећујем да они и даље раде на Србима као осумњиченима, а све мање на Албанцима. Мада, колико могу да се сетим, за време Еулексовог мандатa изречено је само пет-шест правоснажних пресуда у којима су Албанци починиоци”, каже Станковић и додаје да од Еулекса добија захтеве у којима се тражи идентификација Срба, да су у питању спискови целих полицијских јединица, специјалних јединица и војске. „На то сам им одговорио да нећу ништа да шаљем док ми не пошаљу такве исте спискове ОВК и да ми направе схеме оперативних зона одговорности појединих личности”, каже Станковић и наглашава да није добио одговоре на те своје захтеве.

Поводом афере о корупцији и непрофесионализму која последњих недеља потреса Еулекс, Станковић каже да је приметио да код неких тужилаца Еулекса долази до „професионалних грешака” када „захвате неку крупну зверку, попут Фатмира Љимаја”. „Тужилац у том случају је на мене до тада остављао утисак професионалног тужиоца, међутим, у овом предмету је затајио у смислу заштите сведока и мењању статуса сведока на коме је базирао свој предмет”, прича Станковић.

Што се тиче Специјалног суда, који треба да се формира, а који ће се бавити злочинима бивших припадника ОВК-а, Станковић сматра да ће то бити први пут да се међународни фактор озбиљније бави злочинима који су учињени над Србима и први пут ће то добити међународни значај. „У стварању специјалног истражног тима видим велику ствар за нас, јер ће свет чути колико је Срба страдало. Друго, са већином тих људи сам радио док су били тужиоци у Унмику, тако да могу да кажем да је одабир тужилаца за специјални истражни тим тог суда добро урађен”, каже заменик тужиоца.

—————————————————

Процедурална грешка у оптужници против Ивановића

Поводом оптужнице за ратне злочине против Оливера Ивановића, заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић сматра да је „нечувено да су његов статус проверавали после подизања оптужнице, јер се то ради пре покретања поступка”.

„Ивановић је ухапшен, па је оптужен, након тога се тужилац Еулекса обратио мени, односно Тужилаштву за ратне злочине, и тражио нешто невероватно – његов статус у рату. У допису ми је поставио питање да ли је Ивановић био или није био припадник српских снага на Косову: полицијских, резервних или војних. А статус окривљеног у ратном злочину је претходно питање. Шта то значи? Када се прво утврди да је био припадник неке формације, онда се отвара истрага. Не може неко да се оптужи, а да се немају докази да је био припадник оружаних снага. То је један чудан захтев”, закључио је Станковић. Антрфиле 2

—————————————————

Тужиоци Специјалног суда за ОВК озбиљно раде свој посао

„Тужиоци Специјалног суда у формирању до сада су саслушали више од 500 сведока, ја сам им асистирао, доводио сведоке, видим да су стручни и верујем да ће тај тим нешто урадити. Битна је њихова надлежност, јер су они надлежни не само за ратне злочине него и за злочине који су учињени после рата, крајем 1999, 2000 и 2001, јер се највећа страдања Срба дешавају после рата, када су војска и полиција напустили Косово. Тада су се све јединице ОВК слиле из шума у насељена места и кренуле у убијање Срба. Тек тада, после рата, они су и остварили свој етнички циљ – да више нема Срба на Косову.”

За разлику од оних који немају поверење да ће тај суд процесуирати „крупне зверке”, тужилац Станковић, напротив, очекује да буду оптужена главна имена, због тога што тај суд и ти тужиоци имају снагу коју нема Еулекс и албански тужиоци на Косову. На питање шта ограничава Еулекс да професионално ради свој посао, Станковић издваја то што судије и тужиоци живе и раде на Косову. „Атмосфера је таква да је у њој јако тешко радити на предметима у којима су починиоци припадници ОВК, јер је комплетна структура ОВК настала из криминалних структура, фисова, они су постали стожер ОВК и после рата су се вратили у криминал”, каже Станковић.

 
Б. Митриновић, Политика
фото: бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

1000 дана од убиства Оливера Ивановића, истрага и даље тапка у месту

5 (3) Поводом 1000 дана од убиства Оливера Ивановића Српски национални форум и Народни покрет …

8 Коментара

  1. pa to dokazuje koji ste autoritet za njih ignorisu vas .

  2. AKO BUDU HTELI DA ISTRAŽUJU JER NI ONI NISU BILI BOLJI

  3. usrani euleks sluzi za ubijanje Srba i podizanja siptara

  4. Pa ko nas sta pita.Mi samo izvrsavamo naredjenja.

  5. pa vrlo jednostavno,on je tamo dosao da bi stvorio siptarima drzavu a ne da se bavi Srbima,nazalost uz podrsku nasih politicara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend