ЗАТАШКАВАЊЕ: Независни истражитељ ЕУ неће истраживати корупцију у Еулексу

0
(0)

Главни и одговорни уредник приштинског дневника Коха Диторе Агрон Бајрами изјавио је ФоНету да независни истражитељ Жан Пол Жак неће истраживати тврдње о корупцији у Еулексу, већ да ли је мисија ЕУ на Косову следила процедуру приликом суспендовања тужиоца Марије Бамије и да ли је поступила исправно када није суспендовала три особе из врха Еулекса које се помињу у вези примања мита.

Жак ће испитивати техничке ствари, а не оно најважније – да ли је било корупције, сматра Бајрами.

Ако јесте, ти људи морају бити осуђени, рекао је Бајрами, уз оцену да Еулекс мора да се замисли зашто се и после шест година рада на Косову говори о неефикасности мисије ЕУ.

Ово са корупцијом је само врх леденог брега, указао је Бајрами, тачка која је видљива само зато што је драматична, јер нисмо очекивали да је видимо.

Али, иза те тачке постоји 1.000 других. Еулекс није увео ред и мир и успоставио владавину закона, а дошао је са идејом да ће помоћи да Косово постане држава у којој влада закон. После шест година Еулекса, Косово није такво, оценио је Бајрами.

Када је Еулекс дошао, постојала је идеја да ће мисија бити врло ефикасна у помагању полицији, судству и царинама, подсетио је Бајрами и указао да су међу те три ствари најважнији били судство и полиција, јер је то владавина закона.

У томе нису ништа урадили, оценио је Бајрами, наводећи да су последице тога што Еулекс није успешан много веће по Косово, али и цео регион, него последице неуспеха цивилне мисије Уједињених нација (УНМИК) у том сегменту.

Није ствар у томе да ли је пар тужилаца и судија било корумпирано, већ зашто цела мисија, уз све милионе дате за њу, није за шест година постигла очекивани ефекат, објаснио је Бајрами.

Он је рекао да су се људи надали да ће Еулекс исправити много тога што је било „неисправно“ још из времена УНМИК, а и раније, али да то није урадио.

Ако њих питате, имају статистике о броју процесуираних случајева и осуђених криминалаца. Али, у тим случајевима је, на пример, човек оптужен за милионске проневере, а осуђен због неке мале тачке из оптужнице, која му даје шест месеци затвора, изјавио је Бајрами.

Према његовим речима, људи из Еулекса су говорили да ће гонити „велике рибе“, истакнуте политичаре уплетене у криминал, али се то није десило.

Када се говори о корупцији, ту се ради о огромном новцу, повезаном са људима на власти – великим газдама политике и бизниса. Ту Еулекс, можда, није ни смео да улази, рекао је Бајрами.

Он је подсетио да је, тек пошто је Коха Диторе објавила тврдње о корупцији, Еулекс саопштио да је још прошле године покренуо истрагу о томе.

У Европском парламенту и Европској комисији су изненађени. Кажу да су тек сада чули да Еулекс већ годину дана истражује, напоменуо је Бајрами, који се нада да је то истина и да ће се истрага завршити што је пре могуће.

Он је, при томе, указао да више не постоје кредибилитет Еулекса и вера у мисију која би требало да обезбеди мир и владавину права на Косову, јер људи, после овог скандала, више не верују да Еулекс може тако нешто да уради.

Према речима Бајрамија, „људи верују да је Еулекс исти као и све наше судије – корумпиран, уплашен да ради велике сучајеве у којима би морао да се суочи са министрима или снажним политичарима“.

Бајрами је изјавио да је Коха Диторе дошла до Еулексових интерних података о сумњама да су неке судије и тужиоци узимали новац да би ослобађали криминалце.

Ми нисмо суд, па да доносимо крајње пресуде, али смо известили, што се Еулексу није допало, рекао је Бајрами.

Еулекс је Марију Бамије суспендовао до окончања истраге о цурењу поверљивих информација из мисије ЕУ.

Она је изјавила да су у корупцију умешани главни тужилац Еулекса Јарослава Новотна, тужилац специјалног суда, који се бави ратним злочинима и најтежим облицима криминала и корупције, Џонатан Рател и председник Скупштине судија Еулекса Франческо Флори.

Бајрами је демантовао тврдње Еулекса да је Марија Бамије поверљиве податке дала новинару Коха Диторе.

Можда немају други разлог да је сусендују, па су рекли: „Дала је Кохи“. Није она нама дала ништа. Добили смо од других извора. Није Марија Бамије једина у Еулексу која није срећна што постоје сумње, а да их нико није истражио како треба, изјавио је Бајрами.

Он је оценио да за Еулекс не би требало да буде важно како је Коха Диторе дошла до докумената, већ шта документи говоре, колико ту има истине.

Суспензија је можда њихова унутрашња ствар, али је погрешан начин решавања ствари ако мислиш да ћеш сакрити истину или убедити јавност да није потребно да се велике сумње истражују, него ћемо се бавити људима који су те документе пустили медијима. То је скретање пажње са главног проблема – сумње да постоји корупција на врло високом нивоу унутар Еулекса, рекао је Бајрами.

Он је констатовао да се ради о нечем „озбиљном“ ако се годину дана истражује у тајности, али да је „у целој причи супендована само особа која је цинкарила“.

Троје осумњичених за корупцију, за које се у документима говори да су узимали по 300.000 евра да не би осудили неке криминаце, настављају да раде подједнако важне случајеве. Они нису обичне судије и тужиоци, већ највиши у структури Еулекса. Није у реду да људи који су под истагом већ годину дана раде те случајеве, закључио је Бајрами.

Екипа ФоНета недавно је боравила у Приштини, у оквиру програма новинарске размене Независног удружења Србије.

 

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европљани извршили више од 140 напада на 5Г предајнике: Земље ЕУ у паници, пројекат угрожен

5 (5) Петнаест чланица ЕУ позвало је Европску комисију да одмах направи стратегију за борбу …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (4) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

4 Коментара

  1. bitno je da se slozio da bombarduje srbe,pa da moze sa teroristima da Pisa u jednu zajednicku

  2. što malo da istraži baš bi to bilo lepo s njegove strane usta ga čvaljava j……..m

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend