Због овога рате кредита могу бити веће и за 100 евра

Због овога рате кредита могу бити веће и за 100 евра

Грађани који имају стамбене кредите могли би да се нађу у озбиљном проблему ако дође до наглог опоравка привреде Европске уније и пораста камата.

Пре непуних 10 година, пред почетак економске кризе, еурибор (камата по којој европске банке позајмљују новац) је износио чак 4,7 одсто. Тај износ био је укалкулисан као део камате свих стамбених кредита које су одобравале банке у Србији.

Након само две године, еурибор је пао на један одсто. Након благог опоравка, он је сада на историјском минимуму и износи минус 0,27 одсто. С обзиром на то да су стамбени кредити дугорочни, питање је колика ће бити вредност еурибора за 10, 15 и 20 година.

Према рачуници “Блица”, која је урађена уз помоћ банака, ако узмемо стамбени кредит од 60.000 евра, лако се може видети како ће раст еурибора утицати на рате кредита.

Месечна накнада овог кредита сада износи 242 евра (камата од 2,9 одсто плус шестомесечни еурибор). Ако би еурибор порастао на један одсто, рата овог кредита скочила би на 284 евра. У случају да еурибор достигне два одсто, за отплату истог кредита месечно би требало издвајати 324 евра, док би тај износ порастао за више од 100 евра у случају да еурибор оде на три одсто. Тако би рата овог стамбеног кредита била невероватних 359 евра.

Економски аналитичари због тога упозоравају да треба добро пазити приликом узимања стамбених кредита. Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да се у економији већина ствари не може предвидети. Како наглашава, тешко је прогнозирати како ће се развијати економија ЕУ, али да је логичније очекивати да ће се опорављати и да ће доћи до раста еурибора.

– Не треба заборавити да смо имали велике светске кризе у прошлом веку, попут оне из тридесетих или седамдесетих година када су сви говорили да се свет никада неће опоравити. Па се ипак опоравио и све заборавио – наглашава Савић и додаје:

– Стамбени кредити узимају се на период од 25 или 30 година. Грађани о томе требају добро да размисле да се не би провели као они што су узимали кредите у швајцарцима.

Банкари не желе да дају прогнозе за дужи период, али кажу да ће бити потребно доста времена да се овакав тренд еурибора промени.

Блиц.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Извршила кривично дело, ширила лажи! Адвокати разоткрили гувернерку Јорговнарку! (видео)

Извршила кривично дело, ширила лажи! Адвокати разоткрили гувернерку Јорговнарку! (видео)

Представници адвоката тврде да гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у јавност износи неистине у …

Jавни дуг је током власти СНС повећан са 15 на 30 милијарди евра, од следеће године стижу велике рате за кредите које држава неће моћи да плати

Jавни дуг је током власти СНС повећан са 15 на 30 милијарди евра, од следеће године стижу велике рате за кредите које држава неће моћи да плати

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић оценио је у саопштењу да је нејасно под којим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *