Економија

„Зелени киловати” 10 пута скупљи од струје добијене из великих хидроцентрала

Влада Србије одлучила је да у 2020. години не мења накнаду за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, па ће она и даље бити 0,093 динара по киловат-сату, објављено је у „Службеном гласнику”.

Накнаду плаћају сви потрошачи електричне енергије преко рачуна за струју. Повлашћени произвођачи електричне енергије су они који производе енергију из обновљивих извора. Реч је о малим хидроелектранама (МХЕ), соларним електранама, ветропарковима, биогасним електранама…

Да ли ће ова одлука да фид-ин тарифе, односно подстицаји које држава даје онима који граде ветропаркове, мале хидроелектране… бити повод да струја поскупи и у овој години, као што је био случај прошле, још је рано говорити. Али је чињеница да ће ове подстицаје за чисту енергију наставити да плаћају и социјално угрожени, који једва успевају да намире и своје рачуне према ЕПС-у.

Сва та издвајања за „зелене киловате” не би била проблематична када се не би водила политика двоструких аршина. То значи да држава, с једне стране, наставља да води социјалну политику преко киловата струје добијене из угља, и то тако што је наплаћује јефтиније него што је цена производње, а с друге стране – финансира инвеститоре чисте енергије преко џепова тих истих грађана.

Осим тога, термоeлeктране и велике хидроцентрале попут „Ђердапа” представљају једину праву енергетску стабилност Србије. Јер све и да се на сваком кораку изгради по један нови ветропарк, а кровови буду прекривени соларним панелима, наша земља не би имала довољно електричне енергије, већ би струју морала да увози.

Проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС-а, каже да нигде у Европи државно предузеће нема обавезу да директно од произвођача откупљује чисту енергију, већ се то ради на отвореном тржишту – на берзи, као, уосталом, и за струју која се производи из угља.

Како наводи, губици ЕПС-а због откупа струје из обновљивих извора енергије по субвенционисаним ценама већ 2021. године износиће од 100 до 150 милиона евра годишње (ако се драстично не повећа накнада за обновљиве изворе).

– Проблем је што је производња „зелене струје” неколико пута скупља од оне из термоелектрана, а више од 10 пута скупља од струје из великих хидроцентрала. Потпуна је нелогичност и што је држава увела акцизу од 7,5 одсто на струју коју и грађани и ЕПС као државно предузеће морају да плаћају – каже Ковачевић.

Упитан како објашњава да, с једне стране, имамо социјалну цену струје добијене из угља, а с друге обавезу да сваки потрошач плаћа скупе „зелене киловате”, Предраг Симоновић, стручњак за заштиту животне средине у планинских рекама, каже да је тарифа за такозване зелене киловате основни разлог изградње разних постројења за њихову производњу и главни интерес оних који те тарифе убирају. А сваком је јасно да је реч о крупном капиталу.

– Замењивање енергије добијене из необновљивих извора оном из обновљивих јесте императив, али није краткорочно остварив и не би смео да иде на штету оних који су корисници тога. То замењивање видова енергије требало да буде добробит за све кроз смањење загађења и повећање енергетске стабилности и сигурности. Овако, како ствари сада функционишу, у први план се стављају интереси уских група изнад јавног интереса очувања природе и свих природних ресурса (кад је реч о деривационим малим хидроелектранама), као и изнад здраве животне средине, уставне равноправности грађана – каже Симоновић.

Имамо ситуацију, додаје, да се локалним самоуправама нуди добијање повољних кредита за инвестирање у ветропаркове или геотермална постројења да акционарски производе „зелену енергију” и враћају зарађени новац од њене производње у своје буџете и дугорочног друштвеног развоја.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!