Земун: Душан Силни напредни

0
(0)

Незванична је вест да се почетком следеће године у Србији одржавају избори на свим нивоима. Ова одлука Александра Вучића има корен у чињеници да напредњаци све теже, и поред пајсер бригада и застрашивања становништва, добијају изборе по појединим провинцијским општинама у којима се понављају ван редовног термина. Дакле, уколико не буду имали самог Вучића у кампањи и хистерију републичких избора, напредњаци би, на редовним војвођанским изборима следеће године, вероватно доживели дебакл, а зна се шта се дешава са кулом од карата, какав је напредњачки рејтинг- испадањем једне карте руши се цела кула.

Једно од најважнијих упоришта СНС јесте општина Земун. Није тајна да се највећи број теренских оперативаца ове странке регрутује баш са овог простора, а сама земунска општина је прва у којој је СНС владао и прва у којој је њихова партијска структура почела да се формира.

Александар Вучић је, како сазнајемо од њему врло блиских извора, одлучио- актуелни председник општине, Дејан Матић, није задовољио критеријуме за останак на тој функцији. Њему се, осим јавног скандала са имовинском картом, о коме су писали бројни портали, укључујући и наш, замера прилично блед наступ међу грађанима, али и једна јако битна ствар- Матић је својим понашањем успео да изиритира највећи део земунских напредњака и од њих, практично, створи непријатеље. Вучић не може себи да дозволи луксуз какав би био раскол у земунском одбору, а Матићево понашање води управо томе. Његови најближи сарадници регрутовани из редова земунских напредњака су добили бефел да полако припремају Матићев одлазак.

Равна је сензацији вест о томе ко је најозбиљнији кандидат да у следећем мандату седне на Матићеву столицу- у питању је Душко Тарбук, новопечени напредњак и потпредседник земунског одбора СНС.

Тарбук је добро познат напредњацима иако је од скоро њихов члан. Вучићу је познат развој његове политичке каријере и он одговара ономе што премијер очекује од првог земунског човека. Иако га политичка земунска чаршија везује за бројне махинације, он се мудро никада и нигде није појављивао као извршилац, већ као посредник- што је, дакле, позиција са које му не прети ни најмања опасност да буде повезан са било чим. Свог кума, политички неперспективног и потпуно зависног од њега, Александра Попоског, Душко Тарбук је, припремајући већ годинама терен за сопствену промоцију, мудро склонио ван очију земунске јавности, на место директора једног од градских предузећа. Остале су још неразрешене ствари око пословног простора са ДСС и Дверима, али се то сматра за ситнице које ће се лако „испеглати“ на локалу. Тарбук је, што је још једна јако битна ствар у СНС, довољно финансијски моћан да излобира свој избор и у СНС и да исфинансира прескупу изборну кампању која следи. Старије напредњачке перјанице, иако у почетку прилично резервисане према њему, сада полако почињу да се дистанцирају од Дејана Матића, схватајући ко им је, од следеће године, нови шеф. СНС очекује да поново освоји власт на свим нивоима, тако да ће „прва постава“ напредњака и даље бити незаинтересована за општинску власт, али ће им бити од виталне важности да ту имају провереног човека који може да им буде користан и једнодушно се слажу да је најближи таквом опису управо Тарбук.

Сам Тарбук је, може се рећи, нека врста политичког спецификума карактеристичног за Србију. Иако трећестепеног образовања и томе подобне елоквенције и ерудиције, он је показао да поседује озбиљан политички нерв и способност за преживљавање- његова политичка каријера била је више пута у смртној опасности и он је сваки пут излазио као победник. И поред такве „фајтерске“ биографије, он је више него способан да савије главу пред оним ко може да му буде користан, а то су особине које се у политици највише цене.

Посредним путем се сазнало да се Душан Силни не противи, те напредњачки изјављује: „Где сте били кад сам био нико“ даље додајући: „Не питај ме шта сам био, већ ме питај ко сам сад“.

Информација о Тарбуку као кандидату за председника општине Земун је, иначе, позната само најужем кругу сарадника Александра Вучића и могуће је да ће се многи изненадити када буду прочитали овај текст- највише, свакако, актуелни председник Дејан Матић.

Ми ћемо и даље пратити ситуацију и о свему благовремено извештавати наше читаоце.

Земунске новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и напредњаци после Крушика уништили и ЈП Југоимпорт-СДПР који има преко 100 милиона евра дуга

5 (4) Пре само осам година ЈП Југоимпорт-СДПР је могао да се дефинише као најозбиљнија …

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (3) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *