Зла судбина сеоског записа

0
(0)

Више од две године водила се полемика, па чак и на највишем државном врху, о томе шта да се ради са сеоским записом у селу Савинац код Горњег Милановца, старим више од 600 година који се грешком пројектаната нашао насред трасе ауто-пута Београд – Јужни Јадран, деонице од Љига до Прељине.

Мештани, верници и поштоваоци природе и традиције телима су бранили градитеље да посеку свето дрво захтевајући да се измести траса ауто-пута, али државни врх је након изјаве премијера Александра Вучића „да једно дрво не сме да заустави напредак Србије“, изреклао смртну пресуду светом храсту који је шест векова одолевао времену и многим освајачима.

– У ноћи између 22. и 23. јула прошле године, ваљда пред зору, тројица дрвосеча који су доведени из Дудовице су посекли свето дрво. Те дрвосече су доведене са стране јер нико из овог краја ни за какав новац се не би прихватио тог посла јер постоји веровање да се са светог дрвета не узима ни гранчица, а о сечи записа да не говорим. У народу постоји и уверење да ће се свето дрво кад-тад осветити те упозоравају возаче којих је из дана у дан све више да на месту где је посечен храст возе опрезно – каже за „Вести“ Милиша Николић, председник МЗ Савинац и један од ретких житеља овог села спремног да говори о сечи савиначког храста.

Трули у блату

Након што је сеоски запис посечен, његови делови су грађевинским машинама одвучени на неколико локација у селу, а највише их је на ливади преко пута порте савиначке цркве где труле у блату и води.

З. Марјановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Као да храста никад није било

0 (0) КАО да га овде никада није било. Као да на овом месту вековима …

Уживо са деонице ауто-пута Савинац где је јутрос посечен Храст стар 600 година!

0 (0) Тек направљен потпорни зид већ се срушио…   МН, Србија данас Да ли …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend