Шта се догодило са остацима записа који је посечен у Савинцу?

0
(0)

Ни о једном дрвету није се говорило као о храсту у селу Шарани, који је исечен јер се нашао на траси деонице Коридора 11 од Љига до Прељине. То да би остатке храста старог шест векова и високог 40 метара требало сачувати и уградити у неку цркву поменуо је јуче и премијер, уочи отварања дела ауто-пута. Екипа РТС-а проверавала је где је храст и да ли се чува.

На самом коловозу је место где је био стари храст. Место није обележено и више ништа не указује на то да је уместо модерне саобраћајнице ту некада било вишевековно стабло.

Вишевековни храст, исечен прошлог лета, требало је да буде смештен у порти савиначке цркве.

hrast-yapis-savinac

Из Министарства грађевинарства тада су најавили да ће стабло бити конзервирано и сачувано као један од симбола овог краја. Уместо тога, делови џиновског дрвета разбацани су по савиначком крају.

Председник Месне заједнице Савинац каже да више нико ни од мештана не обраћа пажњу на делове стабла.

„Од свега су сви дигли руке. Конзервирати га сигурно неће, он је већ пустио воду и трули овде. Тумбају га са утоваривачима, преносе са једног краја на други и на крају ће га највероватније спалити“, каже Милиша Николић, председник месне заједнице.

Пре три године, мештани су протестовали због сече храста, а еколошка друштва и невладине организације су предлагали разна решења како би се храст очувао. Ниједно није реализовано. Храст је лета 2015. исечен, уз образложење надлежних да је одлука донета у складу са струком, а не легендом.

Једино што је у Шаранима од храста остало, јесте путоказ који ником није засметао.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Као да храста никад није било

0 (0) КАО да га овде никада није било. Као да на овом месту вековима …

Власт и Храст

0 (0) Прича иде овако… Крене једног дана Власт неким својим послом и наиђе на …

Један коментар

  1. Teške su suze pravednika

    Svakom Srbinu kome nije duša proplakala zbog seće Zapisa, a pogotovo onima koji su naredili i koji su sproveli u delo taj zločin, nema spasa!!! Oni su sami sebi prepisali smrtnu presudu! Oglušili su se na upozorenja svih dobronamernih i čestitih Srba! Sada će se sudbina oglušiti o njihove živote! Strašno je šta su ti bgohulnici i zločinci učinili i sa Zapisom i sa svojim ličnim životima! Plemenite i čovekoljubive duše Srba večno će oplakivati ovaj zločin monstruma. Teške su suze pravednika!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend