Хроника

Зоран Бабић и екипа у изградњу Kоридора 10 “уградили” 12 аутомобила, мобилне телефоне…

Државно предузеће Kоридори Србије је од бугарске компаније Трејс, у чијем аутомобилу се налазио директор Kоридора Зоран Бабић у тренутку саобраћајне несреће, од предвиђених 12 до сада добило 10 возила.

Kако пише Инсајдер, реч је о аутомобилима које је Трејс морао да обезбеди на основу потписаног уговора, а чија је набавка ушла у цену по којој они граде деоницу аутопута. На тај начин практично је избегнут тендер за куповину возила, а све то платили су грађани Србије.

Аутомобили, њихово одржавање, мобилни телефони само су део трошкова које грађани Србије плаћају, а који су уграђени у цену изградње аутопута. Наиме, све то је део услова тендерске документације, а затим и уговора који су Kоридори Србије као инвеститор потписали са бугарском компанијом Трејс.

Вредност потписаног уговора за изградњу деонице од тунела Предајане до Царичине Долине била је 34 милиона евра. У ту цену, како се испоставило, ушла је између осталог и набавка аутомобила за Kоридоре Србије.

То државно предузеће је на тај начин избегло обавезу да распише посебан јавни тендер и да мимо јавне контроле купи аутомобиле и то новцем свих грађана.

Према подацима које су Kоридори Србије доставили Инсајдеру, два аутомобила “шкода yети” и “шкода октавиа” плаћена су око 35.000 евра док је “шкода суперб” која је учествовала у удесу на наплатној рампи Дољевац, плаћена нешто више од 27.000 евра што је и оквирна тржишна цена.

У „Kоридорима Србије“ напомињу да набавка аутомобила представља реалну потребу ове врсте пројекта и као јасно препозната, саставни је део спецификација ФИДИЦ уговора о грађењу, који нису прописали “ Kоридори Србије“ већ Међународна асоцијација Инжењера консултаната. Ова врста уговора није чак ни изабрана од стране „Kоридора Србије“, већ од стране Међунарондих финансијских институција које кредитирају инфратруктурне пројекте.

Примењујући напред наведене уговоре и процедуре „Kоридори Србије“ нису избегли обавезу да распису јавну набавку, јер та обавеза и није на страни „Kоридори Србије“ већ је обавеза Извођача. Сви Извођачи бирани по критеријуму најнижа понуђена цена која поред вредности радова подразумева и набавку остале опреме, па и аутомобила.

„Неоснована је и злонамерна претпоставка да би се набавком кроз другу врсту поступка остварила већа уштеда и контрола. Напомињемо да у сваком случају, наведена возила постају власништво Инвеститора, тј. Републике Србије у чије име је Влада Републике Србије преузела оснивачка права. Понављамо, нетачно је да је избегнута обавеза да се распише посебна јавна набавка, јер аутомобили јесу набављени преко тендера у складу са строгим процедурама Међународних финансијских институција које контролишу сваки корак и услове у поступку спровођења тендера, уговарања и саме реализације пројекта“, саопштавају из „Kоридора Србије“.

Што се тиче услуга мобилне телефоније, наводе, исте су набављене применом Закона о јавним набавкама Републике Србије од стране и за потребе „Kоридора Србије“, као што то чине и друга јавна предузећа.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. umesto da Srbi grade put, upola cene, dodjini ustaski izabrali bugare, koji mogu da sakriju kome sve moraju da daju; ,,donaciju,, u kasu partijsku, velikom vodji za reprezentaciju, nekom geaku auto, nesto ministarki za svilene gacice i farbe maskirajuce i ostale parazite vucicodlacicke. — e da je Srba, a ne kukavica, ulizica, propalica, buljosevica, drogiranih i pijanica druga bi nam pevala tica.

  2. Upravo tako!
    Ova trula i usmrdela sizofrenicna, paranoicna, sifilisticna, manijakalna, sidadzijska i pederska veleizdajnicka gamad otvoreno pljacka, sumanuto i histericno preti, hapsi, zatvara radnje i maloletnu decu, nema meru vise u svojoj mahnitoj alavosti i sizofreniji!

  3. Ваљда су то “велике инвестиције” СНСовске власти. Шта може да буде адекватна санкција промашајима и јавашлуку у изградњи разних коридора??? Колико има видљивог о чему се провлаче информације, три пута више има непознаница, које када се буду почеле откривати, кроз инциденте, глава ће нас болети..
    Већина стручног кадра запослена у подизвођачком статусу, гледа како благовремено да побегне свесна да рад по наметнутим правилима не може изаћи на добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!