Србија

Зорана Михајловић омогућила давање 293 локације за градњу мини хидролектрана!

Бивши министар за заштиту животне средине Горан Триван реаговао је на изјаву министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да су поједине мале хидроелектране грађене ван прописа јер министстарство на чијем је челу био Триван није реаговало. Он је у писаном саопштењу навео да је издавање локацијских дозвола за 293 мале хидроелектране омогућила Михајловић, као и да су незадовољство и еколошки бунт грађана оправдани.

Саопштење бившег министра за заштиту животне средине Горана Тривана преносимо у целости:

Након три године опструкције, неразумевања и антикампање вођене против мене, није ми више могуће лојално и стрпљиво трпети нападе оних који се у заштиту животне средине најмање разумеју, покушавајући да неистинито и манупулисањем задобију још један мизерни политикантски поен.

Са друге стране, све време наша јавност и грађани добро знају шта је заправо истина, ко је одувек на страни заштите а ко не. Kо говори истину – а ко не, шта је морално а шта не.
Понављам годинама – Екологија није и не сме бити дневно-политичка тема јер се ради о питању наших живота.

Да ли се то министарка Михајловић самопрозива или заменом теза покушава да збуни јавност Србије када о узроцима проблема минихидроелектрана и забрани њихове градње каже:

„Претходни министар заштите животне средине и још неки људи који су се бавили реализацијом малих хидроелектрана довели су нас у ситуацију да те МХЕ буду реализоване на начине који нису били адекватни, нити су били у складу са законом…И ми смо сада одреаговали и забранили МХЕ“…

Питам јавно министарку Михајловић – које сам то МХЕ ја реализовао? Зашто не наведе имена тих „још неких људи“ ? Јесу ли то они којима је још 2013. године као министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, омогућила давање 293 локације за градњу МХЕ? Да ли је то било друштвено одговорно и еколошки адекватно поступање према природном благу Србије које је било у њеном ресору?

И зашто је као министарка грађевинарства игнорисала иницијативе грађана и удружења, јавне расправе, мишљења и ставове струке и науке о штетности градње МХЕ у заштићеним добрима и одбила да да позитивно мишљење на измене Закона о заштити природе којим се спречава градња МХЕ?

Да ли је потребно да подсетим министарку Михајловић да се такође оглушила о многобројне захтеве да стави ван снаге противзаконито издате грађевинске дозволе или оне којима је истекао рок, да се као министарка у свим ресорима које је водила увек, и речју и делом залагала за градњу МХЕ, па и сада када волшебно као министарка енергетике, а у улози портпарола Министарства заштите животне средине предлаже закон о забрани њихове градње. Kакав цинизам.

Јавност зна истину, да сам од првог дана оснивања МЗЖС као и пре тога, јавно говорио и увек ћу говорити о свим еколошким проблемима и посебно о штетности градње МХЕ деривационог типа. Заступајући сопствени професионални став, као и струку и грађане, у јавним расправама у којима су учествовале научне институције, представници факултета и института, чак и САНУ, подизао сам позорност укупне јавности, будући да грађани имају право да знају у каквој животној средини живе и свестан да нећемо успети да сачувамо и унапредимо животну средину без помоћи цивилног друштва, грађана и медија.

И успели смо у томе. У Србији је екологија постала стално присутна тема, по мени – најважнија.

И не само то. Министарство заштите животне средине је учинило све што је у његовој надлежности да спречи штету и предложи измене Закона. А колико смо имали подршке у томе, од кога, а од кога не – јавност је видела и разумела. И уместо да нас подрже и не спречавају да у дијалогу са грађанима решавамо проблеме у институцијама, производе незадовољство грађана и еколошки бунт који је оправдан. Последњи је тренутак да се екологији врати новац и значајно више инвестира, а то је сада могуће имајући у виду да је буџет стабилизован.

Љубав према Србији је брига и борба свих нас за одбрану здраве и чисте животне средине.

Др Горан Триван

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. To moze samo idiot da uradi koji u glavi nista nema. Kao centrale sa potoka ce osigurati elektricnu energiju umjesto da se iskoriste rijecni resursi do kraja. Na Drini i slicnim drugim rjekama se moze izgraditi 10-tak i vise ozbiljnih elektrana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!