Хроника

Власник “Јужне” Бачке гарант СНС

Драгољуб Збиљић, власник једне од највећих српских компанија у области енергетике, био је гарант за кредит који је 2012. године СНС подигао за потребе изборне кампање, сазнаје БИРН.

Власник „Јужне Бачке“ компаније која годишње приходује десетине милиона евра, од чега највише у пословима са државом, тесно је повезан са владајућом Српском напредном странком.
БИРН сазнаје да је садашњи власник „Јужне Бачке“ Драгољуб Збиљић пред парламентарне и председничке изборе 2012. године, у једном моменту био једини гарант кредита од 55 милиона динара који је СНС подигао у Универзал банци.

Јавност је за послове „Јужне Бачке“ чула након истраживања БИРН-а у коме су показали да су добили посао исушивања поплављеног рудника Тамнава – Западно поље, иако за то нису имали потребне референце, док је непотребно одлагање исушивање копа увећало штету за 120 милиона евра.

Тада је, крајем 2014. године, Драгољуб Збиљић самоуверено изјавио: „Нисам члан странке и немам никакве везе са Српском напредном странком“.

Данас, две и по године касније, БИРН је дошао у посед документације из које се види да је СНС 25. априла 2012. године подигао краткорочни кредит код Универзал банке на 55 милиона динара (пола милиона евра), а са роком доспећа 25. јуна исте године.

Цело истраживање на јавно.рс.

Пише: БИРН

Фото: Александар Ђорђевић / БИРН

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!