5 ПРОМЕНА НА ФЕЈСУ које вам се неће свидети и зашто их тестирају баш на СРБИМА

5 ПРОМЕНА НА ФЕЈСУ које вам се неће свидети и зашто их тестирају баш на СРБИМА

0
(0)

Ако овај текст читате у Србији ви нисте само корисник Фејсбука – ви сте тренутно њихово „заморче“. Србија је део експеримента који ова друштвена мрежа спроводи још и у Словачкој, Камбоџи, Боливији, Шри Ланки и Гватемали.

 Наша земља је тренутно полигон за тестирање Еxплоре Феед-а, нове опције која стандарни приказ на који сте навикли раздваја у два њузфида, тј. две траке. У једној су смештене само објаве ваших пријатеља, а у другој све странице овог света. Чак и оне које нисте лајковали.

5 ПРОМЕНА НА ФЕЈСУ које вам се неће свидети и зашто их тестирају баш на СРБИМА

Разлог из којег је одабрана баш наша земља је највероватније велики број корисника ове мреже по глави становника. Према подацима из 2012. године чак половина Срба је користила Фејсбук, а извесно је да се тај број у међувремену повећао.

Према речима Адама Мосерија, шефа Фејсбуковог одељка за њузфид, сајбер гигант проверава какав садржај корисници желе да виде и како ће то утицати на њихове навике. Будући да је Мосери најавио трајање теста од чак неколико месеци, ово је листа промена које су већ уследиле а вероватно вам се неће допасти.

1. Поплава небитности

Фејсбук је рекао да жели да кроз Еxplore feed видите странице које нисте лајковали, а онда тамо потрпао и све оне које јесте. Уживали сте у страници о кувању или некој са интересантним цитатима или сликама? Опростите се од њих. Док сте до сада лајком поручивали мрежи шта желите да видите, сада су све странице света пребачене у други мени. Међу њима су и медији, па вам најновије вести неког страног сајта неће више излазити по томе колико су хитне или битне, већ ћете морати да их потражите у Еxplore и надате се да вам мрежа уместо тога неће приказати 1.001 видео о боћању.

2. Ко си ти, Перо?

Ако нас је Еxplore feed ичему научио, то је колико су наши пријатељи досадни. При том не мислимо на пријатеље, већ умногоме на “пријатеље” са којима смо се пре неколико година повезали а који бесомучно каче слике и песме које нас не интересују. Ситуација је још бесмисленија код особа које имају по сто, двеста пријатеља а којима мрежа због недостатка садржаја сервира објаве старе по две недеље или врти четири иста статуса у круг. Чини се да је одабир за сада готово насумичан, па вам уместо блиских људи и породице излази слика ручка неког Пере са којим сте летовали у Шушњу 2009. године.

3. Где си ти, Перо?

Ако сте поново апдејтовали апликацију видећете да је нама покусним кунићима Фејсбук направио још једну промену. Чувена иконица са две силуете која вас је обавештавала да имате захтев за пријатељство потпуно је склоњена. Сада ће вам се ова информација показивати међу свим осталим нотификацијама. Ако успете да је пронађете.

4. Бутици, утичнице, лаксативи

Фејсбук је склонио све странице које сте лајковали из главног њузфида – осим оних које желе да му плате. Па ћете тако уместо ствари које сте сами одабрали да видите сада са страница видети искључиво плаћене рекламе разних страна које сте заборавили да сте уопште лајковали.

5. Гватемало, сестро

Све и да вам се свиђа Еxplore feed, вероватно је најиритантнија промена – што је најављено још много промена. Другим речима, пошто смо раме уз раме са Гватемалом одабрани за овај тест у наредним месецима можемо да очекујемо премештање или потпуно укидање функција, багове на сваком кораку и додатни пад малих симпатичних страница које су највише погођене овом променом.

Фејсбук је због бурне реакције корисника издао саопштење у којем уверава остатак света да њих неће снаћи иста судбина, барем док се не заврши тестирање и на нашој земљи. А шта ви кажете, има ли ова промена лајк?

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ: Фејсбук се мора ускладити или следе санкције

ЕУ: Фејсбук се мора ускладити или следе санкције

0 (0) Европска комесарка правде дала је америчкој друштвеној мрежи Фејсбукк рок до краја године …

Вили Вимер: У наредним месецима, у свету ће се много тога променити

Вили Вимер: У наредним месецима, у свету ће се много тога променити

0 (0) Вили Вимер – немачки политичар, с великим словом. Тај бивши депутат Бундестага, државни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend