Економија

Још враћају порез на беби опрему

ЗАХТЕВЕ за поврат ПДВ на купљену опрему и храну за бебе родитељи ће моћи од понедељка да предају на шалтерима Пореске управе Србије. Други овогодишњи рок за подношење овог захтева у писаној форми, заједно са одговарајућим фискалним рачунима, траје од 1. до 15. јула.

Иако је право на поврат “беби ПДВ-а” законски укинуто још 1. јануара ове године, то ће у пракси заживети тек када се усвоји нови закон којим се уређује финансијска подршка породицама са децом. Њиме ће се, наиме, предвидети исплата већег родитељског додатка. До тада – на снази је и даље сакупљање рачуна за купљене кашице, беби-млеко, пелене, кревеце, колица, столице за храњење и за кола.

– Пoрeскa упрaвa Србије ће дo примeнe најављене мeрe рeдoвнo и у рoку прoцeсуирaти пoднeтe зaхтeвe и рoдитeљи ће дoбити пoврaћaj ПДВ-a у склaду с вaжeћим зaкoнским прoписoм, што је у интересу свих грађана Србије, а превасходно родитеља – истакли су у Пореској управи Србије.

Право на поврат ПДВ-а имају родитељи чији је укупан нето приход у претходној години мањи од 1.012.766,03 динара, а имовина на коју плаћају порез вредна мање од 24,7 милиона динара. Право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе може се остварити до укупног износа од 73.847,52 динара за бебу старости до две године: у првој години старости бебе поврат може бити највише 42.198,58 динара, а од навршене прве до навршене друге године у износу до 31.648,94 динара.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!