Још враћају порез на беби опрему

0
(0)

ЗАХТЕВЕ за поврат ПДВ на купљену опрему и храну за бебе родитељи ће моћи од понедељка да предају на шалтерима Пореске управе Србије. Други овогодишњи рок за подношење овог захтева у писаној форми, заједно са одговарајућим фискалним рачунима, траје од 1. до 15. јула.

Иако је право на поврат „беби ПДВ-а“ законски укинуто још 1. јануара ове године, то ће у пракси заживети тек када се усвоји нови закон којим се уређује финансијска подршка породицама са децом. Њиме ће се, наиме, предвидети исплата већег родитељског додатка. До тада – на снази је и даље сакупљање рачуна за купљене кашице, беби-млеко, пелене, кревеце, колица, столице за храњење и за кола.

– Пoрeскa упрaвa Србије ће дo примeнe најављене мeрe рeдoвнo и у рoку прoцeсуирaти пoднeтe зaхтeвe и рoдитeљи ће дoбити пoврaћaj ПДВ-a у склaду с вaжeћим зaкoнским прoписoм, што је у интересу свих грађана Србије, а превасходно родитеља – истакли су у Пореској управи Србије.

Право на поврат ПДВ-а имају родитељи чији је укупан нето приход у претходној години мањи од 1.012.766,03 динара, а имовина на коју плаћају порез вредна мање од 24,7 милиона динара. Право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе може се остварити до укупног износа од 73.847,52 динара за бебу старости до две године: у првој години старости бебе поврат може бити највише 42.198,58 динара, а од навршене прве до навршене друге године у износу до 31.648,94 динара.

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мења се Закон о порезу на додату вредност

1.6 (9) Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о ПДВ …

Бејби бум у Српској, рођено 40 беба

0 (0) Република Српска од јутрос је богатија за 40 беба. У Бањалуци је рођено …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend