Случај крадених беба: За једно дете од 15.000 до 45.000 евра

0
(0)

Из Удружења родитеља истичу да је украдено око 10.000 беба из Србије и БиХ, које су продаване по цени од 15.000 до 45.000 евра, пише Дневни аваз.

Закон о несталим бебама, који би на основу препоруке Већа Европе требала ускоро усвојити Скупштина Србије, нестрпљиво се чека и међу најмање стотину породица у Босни и Херцеговини.

Стравични подаци о судбини нестале деце, углавном беба, исповести мајки, породица, скоро свакодневно се објављују на wеб-страници Крадјабеба.орг. Међу причама с несрећним крајем су и оне из БиХ.

Вапај родитеља
Европски суд у Стразбуру навео је 2014. године да имају забележено тек 600 случајева несталих беба, али Удружење родитеља истиче да је украдено око 10.000 деце која су продавана по цени од 15.000 до 45.000 евра.

Када је реч о БиХ, на страници Крадјабеба.орг сваке године забележено је по неколико сведочанстава родитеља и родбине који су пријавили нестанак беба. Занимљиво је да је углавном реч о бебама које су рођене у Тузли и Зеници.

О томе већ годинама сведочи брачни пар Драгица и Горан Плауц, који тврде да су њихови близанци, рођени 5. августа 1993. године на Гинеколошко-акушерској клиници тузланског УКЦ, вероватно украдени.

У УКЦ-у Тузла својевремено су анализирали документацију те саопштили да су бебе умрле због незрелости плућа код превремено рођених новорођенчади, а мајка отпуштена из болнице након нормално обављеног порођаја.

Зеница се, такођер, често спомиње, а медији су 1972. године објавили занимљиву причу.

Адаптациони центар из Данске обратио се Центру за социјални рад и Скупштини града Зенице за усвајање 150 југословенске деце, наведено је у једној причи.

„Аваз“ је објавио и вапај Невенке Марушић, која живи у војвођанском месту Ириг, а која трага за сином. Она је оптужила болницу у Зеници да су јој пре 31 годину, након порођаја, украли сина, близанца њеног другог детета.

– Породила сам се 29. јула 1983. године у зеничкој болници. На свет сам донела близанце, Дејана и Предрага. Била сам подвргнута царском резу, па сам након операције лежала у шок-соби и била у доста тешком стању. Једва сам преживела када су ми рекли да је једна беба умрла – испричала је Марушић за „Аваз“.

Беба мафија
Каже да у болници нису хтели услише њену и молбу супруга да виде тело детета.

– Мужу су рекли да уплати на шалтеру за трошкове сахране, али тело детета нико му није показао иако је инсистирао – рекла је Марушић.

Никад није сазнала где је беба сахрањена.

Управо се Зеница и Тузла спомињу као центри босанскохерцеговачке „беба мафије“, али нико се од надлежних тиме није бавио.

Откако зна за себе, за братом близанцем трага и млади инжињер рударства из Бановића Мурис Демировић. Њих двојица су 22. маја 1991. рођена пре времена на тузланској клиници те хитно пребачена у Београд, на Институт за заштиту мајке и дјетета. Мурис је након извесног времена враћен родитељима, а брат наводно подлегао.

Родитељи и породице из Удружења уверени су да су њихова дјеца жива те да су данас у Шведској, Данској, Норвешкој, Француској.

У наредним данима „Аваз“ ће објавити још сведочења те одговоре надлежних из полиције, болница, центара за социјални рад.

Нема података у БиХ

О несталим бебама у БиХ скоро да се и не говори, без обзира на бројне тврдње родитеља да је њихова беба „украдена“ и касније препродана.

Босна и Херцеговина нема јединствену базу података те ни европски телефонски број за несталу децу – 116000.

10.000 евра за бебу

Европски суд за људска права у марту 2013. пресудио је да Србија мора исплатити Зорици Јовановић 10.000 евра на име нематеријалне штете и осигурати јој информацију о судбини њеног новорођенчета, које је нестало из породилишта у Ћуприји.

б92.нет, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо стоји иза пљачке државе спроведене продајом „Kомерцијалне банке“!

4.9 (9) Продајом „Kомерцијалне банке“ завршен је процес уништавања српског банкарског сектора који је осмислио …

Шегрт: Паре нас не занимају, нас занима истина – где су наша деца (видео)

4 (1) Никола Шегрт, представник Београдске групе родитеља, и Никола Kовачевић, из Иницијативе А11, гостујући …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend