Економија

Пљачка пензионера се наставља и у 2018. години

акон о привремено умањеним пензијама, донет у октобру 2014. године, извесно је да ће наставити да важи и од нове године. То се види и из предлога нацрта буџета за 2018. годину, који осим новца за повећање пензија од пет одсто током целе наредне године не предвиђа друга средства, с једне стране, а с друге и чињеница да Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије није пре два дана на Одбору за финансије, добио одговор на ово питање од министра финансија.

– Никакав одговор нисам добио, иако је 25 милијарди динара, колико се предвиђа да се издвоји за исплату увећаних пензија пет одсто од нове године, ни мање ни више за буџет од оног што би пензионери добили да се овај „привремени“ закон укинуо, каже Чолаковић.

Влада је за укидање овог закона имала и подршку Фискалног савета, што значи да препрека нема да се врати усклађивање пензија два пута годишње 1. априла и 1. октобра, каже он и подсећа да је Савез пензионера Србије, који окупља око 700.000 чланова, више пута до сада тражио да се пензије од наредне године усклађују два пута годишње с растом инфлације, како би се стало на пут даљем осиромашењу пензионера, тим пре што им нико неће вратити оно што им је узето од октобра 2014. године, али, одговора нема.

– Пензије су за целу ову годину повећане у просеку 16 динара. На крају прошле године износиле су у просеку 23.709 динара узимајући у обзир све категорије пензионера. Осим тога, пензије од 2012. до 2015. нису пратиле раст цена на мало, који је кумулативно износио 15,6 одсто, тако да је смањена реална вредност пензија и куповна моћ 10,06 одсто, а пензије су номинално усклађене само пет процената – каже Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије.

Истовремено и став Фискалног савета иде наруку пензионерима, јер се у њиховој последњој анализи наводи да је од кључне важности да влада приликом усвајања буџета за 2018. годину усвоји план за превазилажење привремено умањених пензија. Савет је подсетио на чињеницу да је приликом увођења овог закона влада навела да се ради о интервентној, временски ограниченој мери за отклањање негативних ефеката финансијске кризе, која је прошла. Имајући у виду да релевантне економске пројекције указују да ће расходи за пензије (без додатног повећања) у 2018. износити мање од 11 одсто БДП што је био услов свих услова за њихово усклађивање два пута годишње, стекле су се и те погодности за превазилажење привременог смањења.

У понуди влади нашао се и предлог Фискалног савета према коме би се привременост укидала постепено током 2018. и 2019. године. И то тако што би се привременост преполовила у наредној години па би пензије између 25.000 и 40.000 динара уместо 22 одсто биле умањене 11, а пензије веће од 40.000 12,5 уместо садашњих 25 процената.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Gospodo penzosi ne pljačkaju vašu penziju, već je otimaju, jači su. Kada sepljačka, opljačkani kasnije sazna da je pokraden i pitanje da li sazna pljačkaša. Kod otimanja, znaš ko ti otima penziju, znaš kada lupina će je oteti, a ti si slabiji i samo možeš da mu pozdraviš majku ili babu. Ovi otimački kreteni i lupine niti se boje, niti imaju vaspitanje i odgoj ulice ih tera to što ih ulica naučila. Sada znate da ste džaba uplaćivali penziono, kada ovi vas ubeđuju da imate pravo na penziju, ali ne i na visinu penzije, onoliko koliko se lupeži smiluju. Ne samo to, pod svoje okrilje su stavili sudstvo, tužilaštvo i o svemu odlučuju. Nećemo se iznenaditi kada naprave spisak ko , kad igde će završiti svoju istoriju i biti. Lupine su nas uzeli pod svoje, a vi imate zadatak samo da glasate za njih. Glasajte, biće vam bolje, al’ malo sutra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!