Хроника

КРИК: Још увек нема доказа о пореклу новца којим је Вулин купио стан

Управа за спречавање прања новца синоћ је издала саопштење у којем је рекла да се трансакција од око 205.000 евра која се спомиње у извештају о куповини стана Александра Вулина – не односи на Вулина и његов стан. После овог саопштења још мање је јасан рад Управе на овом случају и шта се тачно проверавало.

Подсетимо, „Инсајдер“ је јуче објавио извештај Управе о случају „тетка из Канаде“, односно куповини стана министра Александра Вулина. Неки подаци су затамњени, иако се ради о случају од несумњивог јавног интереса.
Тако, у једном делу извештаја пише: „Према информацијама доступним Управи, дана 6.9.2012. године, трансферисана су средства са рачуна физичког лица (затамњено) на рачун (затамњено) у износу од 204.800 евра по основу Уговора о купопродаји непокретности.“

С обзиром да је извештај сачињен о куповини стана министра Вулина и с обзиром да се ова трансакција односи на уговор о купопродаји непокретности – новинари КРИК-а су у јучерашњој вести закључили да се та трансакција односи на стан који је министар купио.

Управа, у саопштењу, наводи да то није тачно.

„По захтеву Агенције за борбу против корупције, трансакција од 06.09.2012. у износу од 204.800,00 ЕУР била је предмет провера и Управа није утврдила непосредну везу поменутог правног посла са куповином стана од стране Александра Вулина. Према расположивим подацима поменута трансакција је у вези са куповином непокретности од истог инвеститора, али од стране другог лица код кога нису утврђене везе са Александром Вулином и члановима његове породице и чији су подаци прослеђени институцији која је иницирала поступак контроле и засенчени су сходно Закону о заштити података о личности.“

Редакција КРИК-а се извињава читаоцима због погрешно изнетог закључка у претходној вести – да је транскација била повезана са Вулином. Забуна је настала због недостатка податка. Закључак који смо изнели био је у складу са тада доступним информацијама. Напомињемо и да у извештају Управе не стоји да ова трансакција није повезана са министром. То смо сазнали тек из синоћњег саопштења.

Редакција КРИК-а сматра и да државни органи не смеју да на овај начин, изостављајући кључне информације, доводе медије и јавност у заблуду.

Управа је саопштењем мало тога разјаснила, већ је додатно створила конфузију о томе шта је све проверавала у случају „тетка из Канаде“.

КРИК подсећа и да доказа о пореклу новца којим је Вулин купио стан још нема.

Крик.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!