Друштво

Држави много 3.500 евра за талентоване физичаре

Учешће најбољих српских средњошколаца на Међународној јуниорској научној олимпијади која се 1. и 2. децембра одржава у Ирану, а са које се иначе сваке године враћамо с медаљама, неизвесно је, јер се Министарство просвете још нећка да ли ће додати 3.500 евра, колико недостаје за пут.

Екипа од шесторо талентованих средњошколаца већ годину дана се интензивно припрема за олимпијаду, а када су њихови родитељи видели да од државе нема вајде, сами су почели да прикупљају новац за такмичење. Уз помоћ школа, успели су да сакупе око 350.000 динара. Међутим, недостаје им још око 370.000 динара без којих српски представници неће моћи на пут.

– Ове године Министарство није предвидело средства за ову намену, иако је такмичење предвиђено његовим програмом такмичења. Због тога смо се обратили ученицима и њиховим школама да покушају обезбедити средства у локалним срединама. Београд је успео да обезбеди сва средства за свог ученика, у Крагујевцу је слично, али зато Ниш није скупио ни половину за своју двојицу средњошколаца, док Лозница има минималан износ за свог ђака. Поред тога, недостаје новац за вође пута – каже Мићо Митровић, професор Физичког факултета и председник Комисије за такмичења Друштва физичара Србије.

Сваке године наши ученици на овом такмичењу остварују веома добре резултате. Последњи пут су освојили две сребрне и четири бронзане медаље, колико нису постигле ни све земље из окружења заједно. И поред тога, Министарство просвете је последње три године обезбеђивало само део средстава, најчешће око половине, а ове године ни толико.

– Такмичење се налази у нашем календару такмичења и као такво треба да буде финансирано из буџета. Информације о томе добићете у понедељак – одговорили су “Блицу” у Министарству просвете.

Младе генијалце, ипак, ништа не спречава у даноноћном учењу физике, хемије и биологије, из којих би требало да се такмиче у Ирану.

– Много смо узбуђени. Учимо сваки дан и једва чекамо да тамо покажемо шта знамо. Нема много треме, јер смо се добро припремили – прича Милоје Ђукановић, ученик првог разреда Гимназије “Вук Караџић” у Лозници. 

 

Блиц

фото: РАС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!