Држави много 3.500 евра за талентоване физичаре

Држави много 3.500 евра за талентоване физичаре

0
(0)

Учешће најбољих српских средњошколаца на Међународној јуниорској научној олимпијади која се 1. и 2. децембра одржава у Ирану, а са које се иначе сваке године враћамо с медаљама, неизвесно је, јер се Министарство просвете још нећка да ли ће додати 3.500 евра, колико недостаје за пут.

Екипа од шесторо талентованих средњошколаца већ годину дана се интензивно припрема за олимпијаду, а када су њихови родитељи видели да од државе нема вајде, сами су почели да прикупљају новац за такмичење. Уз помоћ школа, успели су да сакупе око 350.000 динара. Међутим, недостаје им још око 370.000 динара без којих српски представници неће моћи на пут.

– Ове године Министарство није предвидело средства за ову намену, иако је такмичење предвиђено његовим програмом такмичења. Због тога смо се обратили ученицима и њиховим школама да покушају обезбедити средства у локалним срединама. Београд је успео да обезбеди сва средства за свог ученика, у Крагујевцу је слично, али зато Ниш није скупио ни половину за своју двојицу средњошколаца, док Лозница има минималан износ за свог ђака. Поред тога, недостаје новац за вође пута – каже Мићо Митровић, професор Физичког факултета и председник Комисије за такмичења Друштва физичара Србије.

Сваке године наши ученици на овом такмичењу остварују веома добре резултате. Последњи пут су освојили две сребрне и четири бронзане медаље, колико нису постигле ни све земље из окружења заједно. И поред тога, Министарство просвете је последње три године обезбеђивало само део средстава, најчешће око половине, а ове године ни толико.

– Такмичење се налази у нашем календару такмичења и као такво треба да буде финансирано из буџета. Информације о томе добићете у понедељак – одговорили су “Блицу” у Министарству просвете.

Младе генијалце, ипак, ништа не спречава у даноноћном учењу физике, хемије и биологије, из којих би требало да се такмиче у Ирану.

– Много смо узбуђени. Учимо сваки дан и једва чекамо да тамо покажемо шта знамо. Нема много треме, јер смо се добро припремили – прича Милоје Ђукановић, ученик првог разреда Гимназије “Вук Караџић” у Лозници. 

 

Блиц

фото: РАС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Белорусија: Злато за снајперисту Војске Србије (видео)

Белорусија: Злато за снајперисту Војске Србије (видео)

0 (0) Потпоручник Војске Србије Ђорђе Лапчевић освојио је прво место у конкуренцији 18 мешовитих …

ПОЧЕO ТЕНКОВСКИ БИАТЛОН: Војска Србије на највећем војном мегдану на свету (видео)

ПОЧЕO ТЕНКОВСКИ БИАТЛОН: Војска Србије на највећем војном мегдану на свету (видео)

0 (0) У пуцњави, у улици Антифашистичке борбе на Новом Београду, код ресторана Новак, убијен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend