Србија

ОСЛОБОЂЕЊЕ одговара Зорани Михајловић и позива на вечерашњи протест у Шапцу!

Покрет Ослобођење реаговао је на изјаве министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, дате након седнице Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар“, односно експлоатације литијума које у Западној Србији планира мултинационални концерн Рио Тинто Михајловићева је том приликом рекла да је Влада Србије свесна „значаја овог пројекта за све грађане“.

Из покрета Ослобођење истакли су да је пројекат заиста значајан, али не онако како министарка Михајловић мисли.

„Пројекат је од пресудног значаја за будућност овог региона, јер ће уништити реке, шуме, обрадиво земљиште. Раселиће људе из око тридесет села само у првој фази и трајно ће
учинити цело подручје Јадра и Рађевине ненастањивим на дужи рок“, каже се у саопштењу овог покрета.

Председник Ослобођења Млађан Ђорђевић посебно је критиковао изјаве министарке о транспарентности, истичући да је већ више пута указивано на пропусте у тој сфери.

„Сада добијамо информације о приватном обезбеђењу компаније Рио Тинто које патролира селима лозничког краја и застрашује становништво. О каквој транспарентности причамо када приватне корпоративне паравојске заводе ред у Србији“, упитао је Ђорђевић.

Он је такође указао на проблематичан састав Радне групе пројекта, у којој нема представника локалних удружења грађана или експерата за заштиту животне средине, „али су зато ту
представници страних амбасада, да осигурају да се поштује интерес њихове мултинационалне компаније“.

Ђорђевић каже да је такав „колонијални однос према Србији и њеним грађанима“ поражавајући, те да због тога грађани морају устати против овог пројекта.

Из покрета Ослобођење позвали су грађане на протест данас у 19 часова у Шапцу, испред Скупштине града. На скупу под називом „Нећу Рио Тинто“ ће бити указано на проблеме
ископавања литијума, који погађају цео регион Западне Србије.

Извор: SRBIN.info

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Ne treba to dozvoliti . Nafta ce i dalje biti glavni energent jer nije nikakav ozbiljan zagadjivac kako nas lazu celo vreme. Sva ta prica o globalnom zagadjenju je obicna laz i izmisljotina na kojoj zele uzeti ogroman novac.

  2. Ovde nije u pitanju samo Rio Tinto, nego i pitanje nas samih i našeg opstanka ili nestanka!
    Zato se moramo boriti za opšte ciljeve, a ne samo protiv Rio Tinta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!