Србија

Кристоф Херстел: “ЕУ и НАТО силе немају на уму добробит украјинског народа. ЕУ жели утјецај, моћ, новац, природне ресурсе и минерале”

Након што је гласање о неповјерењу украјинској влади у парламенту пропало, јер су већина заступника подржали актуалну владу на челу с предсједником Јануковичем и премијером Азаровом, тензије су се поновно појачале као и сукоби с полицијом. У исто вријеме информације говоре како се трупе министарства унутарњих послова пребацују с Крима према Кијеву.

Актуалну ситуацију у Украјини за руски лист The Voice of Russia, коментирао је публицист и савјетник њемачке владе, Кристоф Херстел. Преносимо цијели интервју:

Које је ваше особно стајалиште по питању актуалности у Украјини?

— Мени изгледа сасвим јасно да западне земље, путем огромне упорабе тајних служби, настоје покренути ‘смјену режима’ у Украјини. Жао ми је што морам признати, но чини ми се како је Њемачка влада такођер поприлично уплетена по овом питању. Када сам прије неколико тједана дао интервју за једну руску ТВ постају поручио сам украјинској влади да настоје игру држати отвореном колико је год то могуће. Ако украјински народ жели стајати на властитим ногама, а не сједити на двије столице, морају држати игру отвореном што је дуже могуће и пословати с обје стране. Наравно, то је јако тешко, али у супротноме је угрожен суверенитет украјинског народа и они ће бити у великој опасности.

Што мислите, што је прави разлог просвједа? Еуро интеграције? Или покушај преузимања власти?
— У оваквој политичкој ситуацији постоји добар разлог зашто су обични људи незадовољни. Ту је питање незапослености, недовољног економског, политичког развоја, као и развоја слобода. Све то стоји, но овдје имамо стране силе које настоје локално незадовољство владом искористити за своје интересе, а то је нешто чему би се сви разумни људи у Еуропи и другим земљама свијета морали противити.

Видите ли Украјину као дио Еуропске Уније?

— Надам се да се то неће догодити. Морамо у обзир узети повијест Украјине, повијест еуропског континента, повијест Источне Еуропе и Русије. ЕУ и НАТО силе немају на уму добробит украјинског народа. ЕУ жели утјецај, моћ, новац, природне ресурсе и минерале. Украјински народ би морао тога бити свјестан.

Како бисте описали будућност Украјине да је дошло до потписивања ЕУ пакта?

— Украјински народ је пред великим повијесним изазовом, а знам да су способни донијети праву одлуку. Да су потписали уговор сада, ЕУ би се наслонила на њихову владу с прохтјевима: “Направите, ово, направите оно, потпишите овај или онај уговор”, уз то би се многе ствари одвијале испод стола, људе би се подмитило. ЕУ се бави таквим стварима. О томе се не говори у јавности, нити у медијима, највећи политичари лицемјери које познајем су са Запада. Сматрам да је за Украјину јако добро да нису потписали уговор у овом тренутку. Што се тиче будућност, нека ЕУ и Русија раде на томе да добију Украјину на своју страну, па ћемо видјети тко од њих заиста има на уму украјински народ. То ћемо тек видјети и то ме баш занима.

Морам рећи да сам мало шокиран Вашом изјавом. Ви дословно говорите како ЕУ не послује баш транспарентно.

— Али кад је тако – транспарентност није наша игра, погледајте само медије. Погледајте какве ствари објављује наш полу-службени тједни лист Дер Спиегел. Прије неколико дана су пуцали од среће и писали како се украјинска влада налази на пар центиметара од пада. То је било непосредно пред гласање о неповјерењу у украјинском парламенту. То су бесмислице – недостајало им је пуних 40 гласова – добили су 186, а требало има је 226. Мислим да је смијешно писати такве ствари. Но, разумни читатељ може разазнати камо то води и који је план ЕУ-а за Украјину.

Након јучерашњег неуспјеха гласања о неповјерењу, можемо ли очекивати да ће се просвједи почети смањивати?

— Овиси – ако је украјинска влада мудра и снажна, онда ће просвједници доживјети неуспјех. Но, ако украјинска влада – али и Русија – покажу било какав знак слабости по овом питању, онда ће просвједи и даље наставити.

Адванце

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!