Економија

Светска банка: Нема закона о приватизацији, стечају и раду па нема ни 250 милиона долара кредита

Београд — Светска банка је одложила одлучивање о кредиту Србији од 250 милиона долара због тога што нису усвојени нови закони о приватизацији и стечају.

“О кредиту Србији се неће одлучивати 27. фебруара, као што је било планирано, зато што закони нису усвојени, али од кредита се није одустало”, речено је агенцији Бета у канцеларији Светске банке у Београду.

Представници Светске банке су у новембру прошле године најавили да ће та међународна финансијска институција Србији одобрити кредит од 500 милиона долара, као подршку буџету. Од тога је 250 милиона долара требало да буде одобрено 27. фебруара, како би се у буџету Србије обезбедио новац за исплате отпремнина и преобуку радника у предузећима у реструктурирању и приватизацији који ће остати без посла применом нових закона о приватизацији и стечају. 

Те законе је припремило Министарство привреде, а требало је да буду усвојени најкасније до краја јануара. Предлози тих закона су Скупштини достављени крајем децембра прошле године. 

Договором премијера и првог потпредседника Владе Ивице Дачића и Александра Вучића са синдикатима, 20. јануара, одлучено је да се ти закони повуку из процедуре, али то још није урађено. 

Синдикати се противе усвајају нових прописа о стечају и приватизацији јер тврде да нису у интересу радника. Светска банка је раније за одобравање кредита Србији као услов поставила да се до краја јуна 2014. године заврши реструктурирање 153 предузећа, а да се приватизација престалих 419 фирми, које су у разним фазама продаје, оконча до краја године. 

Процењено је да ће око 50.000 људи у тим предузећима остати без посла и њима би опремнине биле исплаћене из буџетског транзиционог 
фонда. 

Према предлогу Министарства привреде, убудуће би се примењивао флексибилнији модел приватизације, јер би се продавао цео капитал предузећа, али и одређени удео у власништву. Предузеца која не нађу инвеститора, а не могу да опстану сама, ићи ће у стечај или ће бити ликвидирана, зависно од њихове имовине и обавеза. 

Изменама Закона о стечају предвиђен је аутоматски стецај, а стечајни управници ће добити шира овлашћења. 

Предвидено је обезбедивање услова за исплату минималних зарада с каматом и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за запослене и бивше запослене у фирмама у стечају, који су у првом исплатном реду.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!