Друштво

Влада Србије не може ни по једном основу укидати стечена права, борба за пензије до Стразбура?

Београд — Због најављених мера смањења пензија Удружење синдиката пензионера Србије најавило је да ће правду можда потражити и пред судом у Стразбуру.

Како је најављено, они ће покренути поступак оцене уставности одлука Владе пред Уставним судом Србије, а уколико не буду задовољни ићи ће у Стразбур.

Подршку су им пружили и Савез пензионера Војводине као и Синдикат пензионера “Независност” на конференцији за новинаре.

Потпредседница Удружења Марија Тодоровић навела је да одрживост пензија зависи од одрживости производње и да би мере које предузима држава требало да буду усмерене на повећање производње и броја запослених, а не на штедњу.

Она је подсетила да су пензије лична имовина, да је то стечено и неотуђиво право и да држава не може тек тако да их смањује а да пензионери не знају на који рок ће им пензија бити умањивана и да ли ће држава након истека тог рока вратити оно што је смањивала.

Представници удружења упозорили су да смањивање пензија неће довести до жељених ефеката већ до даљег урушавања пензионог система у Србији.

“Зашто се не опорезују најбогатији? Требало би највећи терет кризе да сносе они који највише имају а не стално по грађанима и пензионерима”, указао је Живорад Тошић, представник Удружења подсетивши да је и Европска комисија недавно упозорила да мере штедње нису довољне и да се без развоја не може доћи до жељених ефеката и изласка из кризе.

Предствник Савеза пензионера Војводине Милан Ненадић уочио је да је у последњих пет година реална вредност пензија опала 20 процената, што значи да је стандард пензионера у константном паду, те да ће и најављено номинално смањење додатно погоршати њихов положај.

Он је рекао да Влада Србије мора да саопшти у ком временском периоду ће смањивати пензије и да се обавеже да ће након истека тог рока вратити све што је умањивала.

Према мишљењу Мирјана Томић, из Савеза пензионера Војводине, држава би морала да одговори где је нестао новац који се раније уплаћивао у Фонд ПИО и како се догодило да су пензије након 2.000 године постале део буџета.

“Ко је и када узео новац из ПИО фонда, колико је новца у фонду тада било и када су и зашто доприноси који се уплаћују за пензијско осигурање постали буџетски приход”, питања су на која неко из владе треба да одговори, сматра Томић.

Она се, такође, запитала и у којој то земљи у Европи пензије представљају буџетску категорију и зашто се о овоме годинама у Србији ћути.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. -Ne možda , nego obavezno ,ako bude doneta odluka o smanjenju penzija.-Mislim da,ako imaju i jednog ozbiljnog pravnika,da im ukaže na značenje -stečenog prava-izbeći će smanjenje penzija,i tako bi imali dvostruku korist.-Već sam tu temu komentarisao detaljnije u ranijim komentarima.-Reč možda kao i reč može, nema u pravnoj terminologiji nigde u svetu,sem kod nas,u mnogim zakonima.-Zato su nam zakoni kao i putevi puni rupa i krivina…

  2. najveci skup lazova i prevaranata od kad postoji Srba i Srbije.Po ko zna koji put su slagali ovce od biraca koji su za njih glasali.Oni koji nisu glasali nisu ni ovce niti su prevareni.Ovakve mere u drzavi znala bi i moja baba da preduzme..Zasto nisu u izbornoj kampanji rekli da ce spasavati drzavu smanjenjem penzija i plata nego su lagali narod kako imaju resenje za ekonomiju,za privredu i kosovo..I sad se okazalo da jedino sta znaju je da smanje plate i penzije..Ko bi to rekao u kampanji izgubio bi izbore a oni su sve slagali,..

  3. Umesto povecanja penzija zbog skoka troskova zivota ova vlada na celu sa diktatorom smanjuje penzije, za sada dok ih ne ukine kao devedesetih godina kada su umesto penzija dali obveznice kojima su penzioneri mogli da plate samo struju. Tu su bili i deciji dodaci. Narod zaboravio da su ovi isti bili u vlasti i devedesetih godina , da su oni vodili neuspesne ratove i doveli Srbiju pred vrata bede i jada. Zar opet da im se dozvoli jos jedna sansa da nas upropaste do kraja?

  4. gospodin diktator kada bi sebi i sebi slicnima sa milionskim primanjma skinuo po 50 posto napunio bi budzet, ali on svoje neda a nas bednike koji su ojadjeni u ovoj zemlji zeli da ucini jos bednijima. Pomrecemo od gladi. Jednom prilikom je doticni diktator izjavio u medijima da je nasa jedina duznost da placamo racune i da ne brinemo struje i gasa ce biti, sad ja pitam njega da me posavetuje od cega da platim racune ????? mi obicni smrtnici mormo da biramo ili da platimo racune ili da jedemo. Ja imam i jedan predlog za doticnog gospodina dacu ja njemu moju platu na jedan mesec a on nek da meni njegovu ……….pitam se kako preziveo?

  5. Na ulice. Ili još bolje, ja dajem ponudu g.Kostiću, platiću mu 3 šećerane koje mu je država prodala za 3€ punih 6€. Na taj način će zaraditi 100%!!!! Tako i treba, od sirotinje oduzeti sve a bogate ne dirati jer oni su mecene i finansiraju po potrebi. Nesposobni do bola. Nisu učinili ništa da bi narodu bilo bolje. Zato se Toma slika samo kad neko dođe, nigde ni ne ide jer ga niko nigde i ne zove. A ovaj mali četnik što je Šešelju punio redenike devedesetih, bolje neka se skloni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!