Србија

Афера Агробанка: Налог за наставак хапшења

Миљко Радисављевић о наредним корацима: Полицији наложено да настави акцију. Народна банка сарађивала у предистражном поступку. Црвена звезда и Партизан узимали прескупе кредите у Агробанци

ТУЖИЛАЦ за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је у понедељак да је рад на случају “Агробанка” тек почео, да је урађен само мањи део и да се очекује наставак истраге. Он није желео да коментарише да ли ће бити саслушан и бивши гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

– Не говоримо о именима. Не желимо да најављујемо ко ће бити саслушан, ко ће бити обухваћен истрагом, нити против кога ће бити подигнута оптужница – рекао је Радисављевић. – Биће саслушани сви они који имају сазнања о дешавањима у Агробанци и о томе како су одобравани кредити од 2006. до 2011. године, који су данас ненаплативи.

РАДЕ ПОРЕЗНИЦИ
По речима тужиоца Радисављевића, Народна банка Србије је сарађивала са полицијом у предистражном поступку. То се, како каже, види и по томе што се кривична пријава, која је поднета у петак 10. августа ове године, у једном делу заснива на извештају НБС.

МУП: Саслушавање Шошкића зависи од тужилаштва. Више о томе прочитајте ОВДЕ

– У овом тренутку је најважније да полиција настави рад на истраживању преосталих спорних кредита, који нису обухваћени овом кривичном пријавом – каже Радисављевић. – Тужилаштво је дало такав налог и очекујем од полиције да брзо и ефикасно обави тај део посла. У даљи рад ће бити укључена пореска полиција и девизни инспекторат, како би се истражили токови новца по одобреним спорним кредитима. Само тако може да се утврди потпуна истина о Агробанци.

У извештају о ванредној контроли Агробанке детаљно је, како сазнајемо, описано како су многобројни кредити давани без икакаве поуздане гаранције. Тако је, рецимо, за један зајам гарантовано запарложеном њивом између Чачка и Краљева, док је други обезбеђен објектима зараслим у коров, недалеко од Београда.

УХАПШЕНИ ЧЕКАЈУ ”ДРУШТВО”Истражни судија Посебног одељења Вишег суда у Београду до сада је одредио притвор за девет особа, међу којима је Душан Антонић, некадашњи први човек Агробанке, и његов син Милан, власник бечке компаније која је преко повезаних предузећа узимала сумњиве кредите. Једна особа је и даље у бекству, а свих десеторо су осумњичени за злоупотребу службеног положаја тешку више од 300 милиона евра.

Ипак, давање кредита без адекватног осигурања да ће бити враћени и који касније нису могли никако да буду наплаћени, само је врх леденог брега са малверзацијама у Агробанци. Клупко криминала је тек почело да се одмотава, па се наредних дана очекује и проширење истраге.

”МАЛА БОСНА”
Један од примера како су „Агробанци“ олако делили кредите, јесте и онај из маја 2009. године, када је Агробанка Републичкој дирекцији за робне резерве (РДЗРР) дала гаранцију вредну 404 милиона динара да ће јој комбинат “Мала Босна”, из истоименог села надомак Суботице, вратити 35.000 тона пшенице коју му је позајмила за извоз. Рок за то био је 150 дана, а пошто га “Мала Босна” није испоштовала, РДЗРР је, почетком јануара 2010, гаранцију активирала и Агробанка је тако остала краћа за поменути новац.

Ово је само део кривичне пријаве коју је, после раскида уговора о приватизацији “Мале Босне” са њеним тадашњим власником Пеђом Малишановићем, иначе и власником суботичког “Азохема”, једног од највећих комитената Агробанке, поднело ново, од стране државе постављено руководство поменутог пољопривредног комбината. Штавише, РДЗРР је, активирајући њену гаранцију за “Малу Босну”, Агробанци обрачунала и 30 милиона разлике у тржишној вредности пшенице која је у међувремену настала, као и око два милиона трошкова по уговору. Све у свему преко 436 милиона динара.

– Процењена вредност “Мале Босне” у том тренутку била је свега 100 милиона динара, дакле за преко четири пута мање од вредности гаранција које је дала Агробанка – каже Милорад Кочић, актуелни извршни директор тог комбината.

* * * * *

И ДВА НАЈТРОФЕЈНИЈА СРПСКА КЛУБА УЗИМАЛА ПРЕСКУПЕ КРЕДИТЕ У АГРОБАНЦИ
ЗВЕЗДА ЗАЛОЖИЛА И СВОЈ СТАДИОН

КРЕДИТЕ од Агробанке узимала су и два најтрофејнија српска клуба Црвена звезда и Партизан. Стадион црвено-белих чак је под хипотеком “Агробанке”.

– Није тек тако дат кредит, него је врло обезбеђен – каже портпарол клуба Марко Николовски за “Новости”. – Ниједан динар клуб није добио од Агробанке на име спонзорства. Уговор о спонзорству је у ствари био део аранжмана Црвене звезде у вези кредита који је добила од Агробанке. Ми смо добили одобрење за кредит, али један од услова осим тржишне камате, хипотеке, било је и рекламирање Агробанке.

Кредит од 3,5 милиона евра је, како сазнајемо, узет под врло неповољном каматом, али Звезда није имала други излаз да врати заостали дуг једној другој банци и морала је изнова да се задужи.

– Нико други у том тренутку није желео да Звезди да кредит изузев Агробанке, која нам је тим новцем много помогла – каже Николовски.

Зајмове, чак четири, од Агробанка узео је и Партизан, али је три вратио. У Партизану истичу да је у току отплата и четвртог, према договореном плану.

– Нема ничег спорног у пословању Партизана са Агробанком – каже портпарол клуба Ненад Даниловић. – Њихови клијенти постали смо 2009. и у оквиру тог споразума потписан је спонзорски уговор који је износио 100.000 евра годишње. Кредити су узимани сукцесивно, и како би који истекао ми смо се изнова задуживали. Последњи пут у марту ове године. Реч је о класичним комерцијалним кредитима.

 

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!