Непотребни намети односе милијарде

Непотребни намети односе милијарде

Анализа Националне алијансе за локални економски развој показује да привреда и грађани троше много новца и времена на непотребне таксе и административне процедуре

ПРИВРЕДА непотребно плаћа чак 157 намета, који јој годишње троше 1,37 милијарди евра, показује анализа Националне алијансе за локални економски развој. Предузеће губи и до четири сата и 27 минута на пријаву или одјаву радника, пет сати и 55 минута за промену седишта предузећа и два сата и 16 минута за уверење о плаћеном порезу. Плаћају и грађани, па вађење извода из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и остала документа коштају укупно 9,27 милијарди динара.

Да би се остварило право на породиљску накнаду потребно је чак 86 докумената, а трудница, односно породиља треба да одлази у више различитих установа и прикупља документацију која се може добити и у једној.

– Започета је кампања “Питајте када”, како би се грађанима, привреди и целој јавности скренула пажња како на њихов свакодневни живот утичу административне процедуре – каже Јелена Бојовић, програмски директор НАЛЕД-а. – Циљ анализа је да се укаже надлежнима да ураде нешто по том питању и олакшају процедуре и привреди и грађанима. Да би то било могуће, потребно је да цела јавност учествује у овој кампањи, да грађани дају своје идеје и предлоге које бирократске процедуре њих оптерећују јер оне не зависе само од једног министарства, једне институције или једног закона.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kомпанија Фијат Kрајслер у минусу 1,7 милијарди евра у првом тромесечју

Kомпанија Фијат Kрајслер у минусу 1,7 милијарди евра у првом тромесечју

Kомпанија Фијат Kрајслер аутомобили пријавила је данас да је у прво тромесечју забележила губитак од …

Србија европски рекордер по висини пореза на ауто-гас

Србија европски рекордер по висини пореза на ауто-гас

Иако је крајем прошле године донет нови правилник о квалитету ТНГ, ауто-гаса који се точи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *