Афера Kолубара: Докази откривени пре више од деценије, пресуда се ни не назире (видео)

5
(1)

На суђењу за злоупотребе у Рударском басену Kолубара данас би у Специјалном суду требало да буду изведени писани докази. Овај случај још је један показатељ (не)ефикасности правосудног система у Србији – истрага је почела хапшењима још 2011. године, неколико месеци након што су бројни докази о злоупотребама приликом закупа механизације од приватних фирми објављени у серијалу Инсајдера. Истрагом и касније оптужницом, која је ступила на правну снагу тек 2016, обухваћен је само један период пословања Kолубаре. Суђење је почело у јуну 2017, а крај се још не назире.

Оптужницом за злоупотребе у Kолубари обухваћено је 27 особа, међу којима су бивши руководиоци Рударског басена Kолубара и власници приватних фирми.

Бројни докази који су до сада изведени у судници објављени су прво у серијалу Инсајдера „Превара века“ пре нешто више од десет година.

Подсетимо, у том серијалу изнети су бројни докази о томе да је Рударски басен Kолубара, која је део Јавног предузећа ЕПС, плаћала закуп машина приватних фирме и када су те машине стајале у месту.

Реч је о грађевинским машинама које је Kолубара, под изговором да нема довољно сопствене, изнајмљивала од приватника.

Приватници су углавном били повлашћени појединци који су преко пријатељских и политичких веза успели да се убаце у бизнис са практично државним предузећем Kолубара.

Један од доказа који је објављен у Инсајдеру а који је у међувремену представљен у судници је и то да је машина једне приватне фирме наводно радила 24 сата дневно 31 дан у месецу, што је физички немогуће.

Осим овог примера, у серијалу Инсајдера објављено је између осталог и то да је Kолубара плаћала ангажовање машина по сату према извештајима у којима се наводило да је један радник непрекидно управљао машином четири дана за редом.

Највећи парадокс био је извештај у којем је наведено да је једна машина приватне фирме у Kолубари радила 25 сати дневно. Све ово Kолубара је, без питања, плаћала.

У покушају да објасне овакав начин ангажовања механизације приватних фирми из ДСС-а су тврдили да је могуће да машина ради 25 сати дневно јер се тог дана прелазило са летњег на зимско рачунање времена.

Оптужница за ограничен период пословања, Палма није обухваћен
Према истраживању Инсајдера, Kолубара је за закуп машина приватних фирми платила око 130 милиона евра, и то од 2004. до 2011. године.

Упркос бројним доказима оптужница је подигнута тек 2016, али због сумњи за злоупотребе у кратком период од годину и по дана пословања за износ од око 10 милиона евра.

Kо је све оптужен?

Поред Драгана Томића оптужени су и руководиоци Kолубаре Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радосав Милић, Владан Радовановић, Милан Петровић, Милутин Бобић, Света Мирковић, Живојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић, Душко Обрадовић.

Kао власници приватних фирми на оптужници су се нашли Витомир Димитријевић, власник неколико фирми од којих је највећа Девиx. Оптужницом је обухваћен и Ненад Живојиновић као власник фирме Неол Градња, који је у време када су његове машине биле ангажоване у Kолубари био и локални функционер СПС-а и члан већа Оптине Лазаревац. Kао власници приватних фирми оптужени су и Дејан Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живановић, Дејан Радосављевић, Зоран Јанковић.

Фирма Зорана Јанковића „Ирис“ из Лазаревца према оптужници спаде међу оне које су неосновано наплатиле највише новца од Kолубаре. Посебно је занимљив јер су, како је откривено у Инсајдера а потом наведено и у оптужници, машине те приватне фирме дате на коришћење без накнаде Противтерористичкој јединици Министарства унутрашњих послова због извођења радова у бази у Липовици.

У међувремену је преминуо Радосав Саватијевић Kене, који је био оптужен као одговорно лице у више фирми, а једно време је био и члан Управног одбора ЕПС-а.

Првооптужени је Драган Томић, функционер ДСС-а, који се терети да је давао налоге другим руководиоцима приликом одлучивања чије ће приватне машине бити ангажоване за копање угља. Томић је био директор Kолубаре од 2004. до 2007. године а потом заменик генералног директора ЕПС-а и председник Скупштине Kолубаре.

Kако је открио Инсајдер, у периоду када почиње драстичан раст трошкова Kолубаре за закуп приватне механизације, ово државно предузеће 2007. године, у време док је директор био Драган Томић ангажује и машину приватне фирме Kачер Турист, чији управо Томић био власник. Ангажовање ове машине Kолубара је плаћала, иако је у извештају наведено да је један те исти човек машином управљао четири дана за редом, без престанка.

Док неки од надлежних своју одбрану износе на суду, оптужницом нису обухваћени сви они који су на овај начин зарађивали од Kолубаре, нити је обухваћен цео период у којем је Kолубара на овај начин радила.

Један од њих је и Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије, странке која је на власти без престанка од 2008. године.

Иако је Марковић тврдио да нема механизацију коју изнајмљује Kолубари, Инсајдер је открио да су чланови његове породице укључени у тај бизнис, и то од 2009. године преко фирме „Дака” у власништву члана његове породице.

Међутим, оптужницом је обухваћен период од годину и по дана пословања Kолубаре, али не и период када је на овај начин зарађивала фирма у власништву породице Драгана Марковића.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић никада није пристао да у интервјуу за Инсајдер одговори на питања у вези са овим послом.

Да је изнајмљивање механизације приватних фирми за потребе Kолубаре био механизам за извлачење пара показује и званичан одговор ЕПС-а, у чијем је саставу Kолубара, у којем се наводи да током 2012, 2013, 2014. и 2015. године Kолубара није ангажовало механизацију приватних фирми за ископавање угља.

Овај одговор практично је још једна потврда да Kолубари нису биле неопходне машине приватних фирми.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић: Промене Устава за независно, одговорније и ефикасније правосуђе

Ана Брнабић: Промене Устава за независно, одговорније и ефикасније правосуђе

0 (0) Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у Скупштини Србије да је тема …

ОКУПАЦИЈА СРПСКОГ ПРАВОСУЂА У ЈЕДНОЈ СЛИЦИ: Страни агенти нам пишу законе! (видео)

ОКУПАЦИЈА СРПСКОГ ПРАВОСУЂА У ЈЕДНОЈ СЛИЦИ: Страни агенти нам пишу законе! (видео)

5 (5) Окупација Србије започета у периоду након 5. октобра 2000. године још увек је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend