Афера РБВ, Боровици укинут притвор

0
(0)

Душан Боровица ће се у даљем поступку у вези са спорним кредитима Развојне банке Војводине бранити са слободе. Одговорним лицима у тој банци продужен притвор.

Власнику и директору више фирми Душану Боровици, против кога Тужилаштво за организовани криминал води истрагу у вези са спорним кредитима Развојне банке Војводине (РБВ), укинут је притвор и он ће се у даљем току поступка бранити са слободе, док је одговорним лицима у тој банци притвор продужен за месец дана, односно три месеца.

Портпарол Вишег суда у Београду Душица Ристић рекла је Танјугу да је Боровици притвор укинут 6. јуна јер су, у делу истраге која се односи на њега, саслушани сви сведоци, па су престали разлози за његово даље задржавање.

Међутим, одлуком Апелационог суда у Београду, суд је продужио притвор за до још три месеца некадашњим председницима Извршног и Кредитног одбора РБВ, Срђану Петровићу и Биљани Јовановић, као и бившем директору Сектора за пословање са привредом и члану Кредитног одбора РБВ Слободану Бајину.

Судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда је члановима Извршног одбора РБВ Горану Костићу и Јелени Кокељ Протић, који су ухапшени у мају, притвор продужио за још 30 дана.

Ристићева је прецизирала да је свима притвор продужен због опасности да би у току истраге могли да утичу на сведоке.

Према тој одлуци притвор може да им траје до 16. септембра, додала је Ристићева.

Боровица је ухапшен почетком маја, док су осали хапшени у марту и крајем маја.

Тужилаштво за организовани криминал против њих води истрагу због сумње да су одговорна лица Боровичиним предузећима одобрили 45 кредита у укупном износу од 25 милиона евра, без адекватних банкарских гаранција.

Та сума представља незакониту имовинску корист за Боровицу, а штету за Развојну банку Војводине.

Због блокаде рачуна предузећа и неодговарајућих обезбеђења, банкарске гаранције које су активиране нису могле бити наплаћене, а одобрени кредити нису враћени банци.

Као гаранција коришћене су менице, овлашћења и међусобна јемства Боровичиних фирми које су већ биле презадужене, сумња тужилаштво.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Споран притвор у случају „Ћурувија”

0 (0) Виши и Апелациони суд различито мисле о томе да ли Ратко Ромић и …

Ако оду жандарми, одосмо и ми!

0 (0) Да су ишли да секу дрва, што би носили оружје. Ко у сечу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend