Економија

Акционари: Пљачкашка приватизација појела 200.000 хектара обрадиве земље

Најмање 200.000 хектара плодне војвођанске земље на незаконит је начин отуђено од стварних власника – задругара, упозорава Савез акционара Војводине (САВ), који окупља 63 задруге у Војводини.

Представници САВ-а сутра ће у Београду одржати конференцију за новинаре како би указали на, како кажу, приватизациону пљачку огромних размера.

Подсећају на то да је Савет за борбу против корупције Републике Србије испитао и анализирао проблем приватизације пољопривредних предузећа и комбината са посебном пажњом, имајући у виду велику важност ове теме и о томе информисао јавност у два наврата, извештајима из 2012. и крајем 2018. године.

-На основу бројних приговора које је примио Савет за борбу против корупције, недвосмислено је утврђено да приватизација пољопривредних предузећа и комбината није законито решила статус пољопривредног земљишта јер Закон о јавној имовини није постојао у време приватизације.

Илегална приватизација пољопривредног земљишта тачније задружног земљишта (супротно законима Србије – посебно Закона о задругама) битно је допринела даљој миграцији становништва из војвођанских села, у неким случајевима допринела и потпуном нестанку. Велики број породица остао је без икаквог социјалног програма, акције мањинских деоничара никада нису плаћене у већини случајева, а више од 10.000 породица остало је без иједног запосленика – наглашавају представници САВ-а.

Један од примера приватизационе пљачке, како кажу задругари, је некедашњи коминат у Kули “Ђуро Стругар”.

Продато је, подсећају, за 2,5 милиона евра иако је вредео десет пута више. У руке МK групе доспело је 2.560 хектара земље, хиљаду музних крава, око 700 товних, око 500 оваца… Преко 2.000 хектара било је под системима за наводњавање, а у том пакету отишли су и силос, сушара, рибњак, фарма.. Уместо 450 стално запослених, сада их је 30, кажу у САВ.

Имовину која им је припадала – 30 одсто, мали акционари никад нису добили. Борба траје годинама, али без великих помака. Бивши радници “Ђуре Стругара” оформили су нову задругу са око 90 чланова.

-Око 3.500 хектара је купио својевремено “Ђуро Стругар”. Продато је око 2.500 хектара, а где је остало. Ми сво то све радили зарад наше деце и занима нас само оно што је наше. Тражићемо силосе, објекте, земљу…, кажу у САВ-у напомињући да су мали акционари овог комбината добили спор против МK групе у вези са неисплаћеним зарадама.

СУА Војводине формирало је 26 удружења из бивших пољопривредних друштвених предузећа и замљорадничких задруга, која се годинама боре за права малих акционара, задругара и бивших запослених..

„Нас 25.000 акционара и задругара је предало тужилаштвима на свим нивоима конкретне доказе за око 30 војвођанских пољопривредних имања и земљорадничких задруга, где се код приватизације несумњиво одиграла пљачка имовине. До сада, колико знамо, води се истрага за неколико имања, док ни један случај није доведен до краја. Просто је невероватно да Тужилаштво и полиција толико споро раде по овим нашим предметима или и даље постоји опструкција у појединим службама, па чак можда неки тајкуни и криминалци уживају нечију заштиту“, наглашавају у САВ-у.

М. Л.

Агросмарт

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!