Ал су га оправили! Већи ПДВ затвара хотеле у Србији и доводи до отпуштања хиљада радника

0
(0)

Београд — Хотелијери упозоравају да ће повећање пореза на додату вредност (ПДВ) са 8 на 20 одсто, затворити већину хотела у Србији.

Скупштина Пословног удружења хотелско угоститељске привреде (ХОРЕС) оценила је да је предложено повећање ПДВ-а за 150 одсто, (са осам на 20 одсто) потпуно неприхватљиво, јер ће затворити већину хотела у Србији, која ће као туристичка дестинација, постати незанимљива за госте.

Иван Виторовић, члан експертског тима који је предочио минситарствима привреде и финансија аргументе, да ће подизањем ПДВ-а републички буџет више изгубити, него добити, рекао је да ће Србија једина од европских земаља имати тако висок ПДВ, па ће изгубити конкурентнсот. 

Он је предочио да ће штета бити много већа јер тај сектор сада запошљава 20.300 радника само у ужој делатности, не рачунајући пратеће, а са повећањем трошкова пословања, сигурно ће бити отпуштено најмање 3.400. То ће се десити јер ће, због повећања цена хотелских услуга, доћи и до пада тражње на домаћем тржишту од 8,4 одсто. 

Он је предочио да се ЕУ против кризе бори тако, што обара цене хотелских услуга, док ће наши хотели истовремено морати да их повећавају. 

Саветник у Министарству привреде Александар Стевановић је рекао да то Министарство схвата да ће туризам бити колатерална штета предложене мере и да подржава хотелијере, али да није убеђен да ће те аргументе прихватити и Министарство финансија. 

Туризам је много битнији за нашу земљу него што се мисли, рекао је он изражавајући бојазан да је политичка реалност таква, да неће бити прихваћен предлог да ПДВ у туризму буде максимално 10 одсто, као што је Хрватској. 

Према његовом мишљењу проблем, што Министарство не зна како послују хотели у унутрашњости Србије, већ има у виду само београдске хотеле високе категорије, који могу себи да приуште велико повећање цена. 

„Верујемо да ћемо имати одмах повећање ПДВ-а, док оне добре ствари за привреду које смо предложили, неће моћи тако брзо да буду примењене“, казао је он. 

По речима саветника министра, хотелијери треба да размишљају како да смање трошкове, који ће се увећати повећањем ПДВ-а на 20 одсто. 

Стевановић је нагласио да се Министарство привреде залаже за смањење пореског оптерећења плата што би хотелијерима смањило расходе за осам одсто. 

Председник Скупштине ХОРЕС-а Тома Момировић истакао је да се у протеклој недељи састао с државним секретарима у Министарству финансија Србије, али да није било договора о решењу проблема. 

Момировић је рекао да је смањење пореског оптерећења плата одличан предлог, али не очекује да ће то бити спроведено. 

„Ми смо спремни за повећање ПДВ до 10 одсто, али не можемо прихватити да будемо жртва како би се стабилизовале јавне финансије“, рекао је Момиривић. 

Потпредседник Скупштине ХОРЕС-а Неђо Тркља указао је на проблем ресторатера у Србији и нагласио да се земље региона прилагођавају, по директивама ЕУ, просечној стопи ПДВ од 15,8 одсто на услуге ресторана, док је у Србији та стопа 20 одсто. 

Дирекор хотела „Сурдулица“ на Власини Брана Рељић је рекао да они нису могли да подижу цене смештаја више од осам година и да ће после повећања ПДВ-а, на тржишту моћи да опстану само илегални или полуилегални објекти, који држави и тако не плаћају све доприносе. 

„Мера ће погодити само оне који послују поштено, а држава би уместо тога требало да се потруди, да наплати порез од свих који послују у сивој зони и онда не би било потребе за његовим повећањем“, указао је он. 

Директор Конгресног бироа Србије Милош Миловановић је навео да ће велики проблем бити и са одржавањем конгреса, који су уговорени по ценама, у које је урачунат садашњи ПДВ, наводећи да се Србија тек опоравила и да се по броју одржаних међународних скупова, попела са 69. места у свету у 2005. години на садашње 42. место. 

Ораганизатор Сајма туризма у Београду Никола Андрић је навео да је наш туризам већ неконкурентан, јер смо једина земља која нема субвенције за довођење иностраних гостију. Он је додао да је велики проблем и што велики број ресторана и приватних смештајних капацитета и у Београду не издају фискалне рачуне. 

Аналитицар Светске туристичке организације Љубица Милојевић је истакла „да немамо држвану политику у туризму, а истовремено доносимо мере које затиру ту грану“, подсећајући да већина земаља зна да је туризам развојна шанса, јер је сваки 11. радник у свету запослен у том сектору. 

Како је речено на Скупштини ХОРЕС-а, Француска је на почетку светске економске кризе 2009. смањила пореску стопу на услуге ресторана што је донело повећање броја запослених за 50.000.

 

Б92, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струганик: Код војводе Мишића на доручак

0 (0) ТРАДИЦИОНАЛНА српска кућа на обронцима Сувобора. Баш она у којој је рођен чувени …

Између редова – Шта је све укалкулисано у цену бензина? (видео)

0 (0) Шта је све и колико укалкулисано у цену литра горива. Између редова – …

Један коментар

  1. Ако хоћеш да се друштво развија онда је ПДВ 5% и ни промил више.Све остало је уништавање друштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *