fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Држава поклонила 2,5 милиона евра напредним лоповима да среде хотеле у Врњачкој Бањи
Држава поклонила 2,5 милиона евра напредним лоповима да среде хотеле у Врњачкој Бањи 1

Држава поклонила 2,5 милиона евра напредним лоповима да среде хотеле у Врњачкој Бањи

Хотеле „Тонанти“ и „Фонтана“ у Врњачкој Бањи испод цене купили су бизнисмени блиски владајућој Српској напредној странци, а држава им је након тога дала и новчану помоћ од 2,5 милиона евра да их реновирају, објавила је Мрежа за истраживање криминала и корупције KРИK.

„Да би ово било могуће, Влада је прошле године променила прописе и омогућила да државне субвенције добију и они који реконструишу хотеле у бањама“, навео је KРИK.

Хотел „Тонанти“ је купио Александар Папић, близак министру полиције Небојши Стефановићу, а „Фонтану“ Драгољуб Збиљић, власник „Јужне бачке“. Хотели су затим променили власника, али су остали у рукама људи повезаних са СНС-ом – Дарка Ђуровића, синовца некадашњег директора „Kоридора Србије“ Дмитра Ђуровића, и Милана Влаисављевића, посланика те странке у Скупштини Војводине.

Оба хотела припадала су фирмама које су, како пише KРИK, „одведене у стечај а онда је њихова имовина испод вредности продата на лицитацији“.

Власници тих хотела, Ђуровић и Влаисављевић су крајем 2018. и почетком 2019. године потписали уговоре са Министарством привреде које им је одобрило око 2,5 милиона евра за реновирање хотела. Новац им је додељен на основу Уредбе о условима и начину привлачења директних инвестиција, а која је раније служила како би се субвенционисале углавном стране компаније које су у Србији покретале производњу.

„Влада Србије, на челу са премијеком Аном Брнабић, међутим, променила је уредбу у марту прошле године и омогућила да новац добијају и они који реконструишу или граде хотеле у бањама. Убрзо након тога, власници ‘Тонантија’ и ‘Фонтане’ поднели су захтеве да им се одобри помоћ“, открива KРИK.

Нико од бизнисмена укључених у куповину хотела није желео да говори за KРИK.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Граду Београду из буџетских резерви још 1,8 милиона евра 11

Граду Београду из буџетских резерви још 1,8 милиона евра

Влада Србије је на последњој седници донела две одлуке да граду Београду из средстава буџетских …

„На пензијама уштеђено 616 милиона евра, а страним инвеститорима дато 860“ 12

„На пензијама уштеђено 616 милиона евра, а страним инвеститорима дато 860“

Сарита Брадаш и Иван Секуловић из Фондације Центар за демократију рекли су у Новом дану …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *