Амбасадорка Израела у Београду: Србија је пријатељска земља и наша је одлука да не признамо „Косово“

0
(0)

Израелу је важно да се постигне мирно решење за Косово, истиче амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам и додаје да је сигурна да ће израелски председник Рувен Ривлин искористити предстојећу посету Београду да изрази наду за проналажење компромисног решења, које ће задовољити све.

– Израелски председник Ривлин посетом Београду показује да Израел придаје огроман значај Србији и међусобним односима, који превазилазе политичка и питања интереса – рекла је Фишер Кам.
Када је реч о могућем решењу за јужну српску покрајину казала је ће израелски председник сигурно пружити подршку у проналажењу компромисног решења.

– Надамо се најбољем за Србију и Балкан. Као пријатељска земља Србији и држава која се налази у веома осетљивој геополитичкој ситуацији, волели бисмо да Балкан просперира. Зато је нама важно да постоји мирно решење за овај дугогодишњи сукоб и сигурна сам да ће наш председник искористити прилику да изрази наду за проналажење решења које ће задовољити све. Задовољавајуће решење за све стране је најважнија гаранција да ће оно и трајати – поручила је амбасадорка.

Она је рекла да је питање Косова, од тренутка када се Израел изјаснио по том питању, не признајући косовску независност, то постало питање билатералних односа између Србије и Израела.

– Сигурна сам да ће председник Вучић искористити прилику да упути Ривлина у актуелну ситуацију у Србији и региону и обрнуто – казала је она.

Председник Изреала стиже у четвртак

Фишер Кам је иначе уверена да је било крајње време да додје до посете израелског председника, прве на том нивоу, Србији. Ривлин у једнодневну посету долази у четвртак ујутру, након посете Хрватској.

Ово је прва председничка посета Израела Србији, подсећа Фишер Кам и оцењује да је она од велике важности.

– Прво је циљ да се осврнемо на одличне односе који постоје између Србије и Израела и да то на неки начин и истакнемо. А друго, да додатно побољшамо те односе, да разговарамо о питањима у којима имамо различите интересе и схватимо на који начин они могу да побољшају наше односе у различитим областима – рекла је израелска амбасадорка.

Према њеним речима, односи између наше две државе су веома богати и разнолики, а њихов економски сегмент је од велике важности, те ће он бити једна од главних тема разговора двојице председника.

– Имамо велики број израелских инвестиција овде у Србији. Већином се то односи на некретнине и мислим да ће једна од главних тема разговора бити на који начин побољшати економске односе и којим средствима располажемо – истакла је.

Како је казала, под тим подразумева правна средства као што су споразуми, привредна тела, охрабривање израелских компанија да послују у Србији… Фишер Кам је навела очекује да ће бити речи и о томе како ојачати трговинске односе који су, како је нагласила, далеко од могућности и додала да се тренутно не очекује потписивање конкретних споразума, али да постоји неколико њих који би могли бити потписани до краја године.

Да ли ће у Хрватској говорити о Јасеновцу?

– Надам се да ће ова посета бити само почетак и да ће следећег месеца уследити још посета у којима ћемо засигурно видети потписивање неких споразума – казала је она.

Према речима Фишер Кам, посета председника Ривлина биће прилика да се он захвали Влади, Скупштини и председнику Србије за усвајање Закона о реституцији имовине жртава Холокауста без живих наследника, као и за реновирање јеврејских споменика.

На питање да ли ће израелски председник, који ће пре Србије посетити Хрватску, а том приликом и Јасеновац, тамошњим званичницима упути и неку поруку везану за однос хрватског друштва према фашистичким злочинима, каже да је сигурна да ће „он тамо искористити прилику и послати важну поруку“.

– Нисам упозната са детаљима поруке са којом председник долази у Хрватску, али уверавам вас да је питање борбе против антисемитизма, антифашизма, противљења прекрајавању историје веома високо на агенди нашег председника. Сигурна сам да ће он искористити прилику да пошаље важну поруку, нарочито пошто ће посетити Јасеновац. То је, наравно, заједничка историја коју деле Србија и Израел – истакла је израелска амбасадорка.

(Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић јавно признао да црногорска служба контролише српски МУП, БИА и значајне позиције у Министарству одбране

5 (7) Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није истинита тврдња лидера радикала Војислава …

Срби Косова и Метохије: Вучића чека затвор због предаје електро-привреде шиптарским терористичким бандама

4.4 (7) Иако је прошло не 72 часа него 372 часа још увек нисмо добили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend