Америчка војна корпорација тајно развила софтвер који вас прати на друшвеним мрежама

0
(0)


 

Америчка мултинационална компанија “Рејтеон”, пети по величини произвођач војне опреме на свету, у тајности је развила програм који прати кретање људи и предвиђа њихово понашање у будућности тако што анализира податке са друштвених мрежа.

Систем за “свеобухватну анализу” прикупља велику количину информација о корисницима друштвених мрежа попут Фејсбука, Твитера и Форсквера.

У “Рејтеоновом” видео-снимку, до кога је дошао британски “Гардијан”, наводи се да програм, назван “Риот – Рапид Информатион Оверлаy Тецхнологy” (Технологија брзог превлачења података), за сада није продат ниједном клијенту.

Компанија са седиштем у Масачусетсу, међутим, признаје да је своју технологију доставила америчкој влади и индустрији, „у настојању да у оквиру заједничких истраживачких и развојних напора 2010. године допринесе изградњи националног безбедносног система способног да анализира билионе података у сајбер-простору“.

Способност софтвера “Риот” да користи популарне сајтове за праћење његових корисника пружа увид у контроверзне технике које привлаче пажњу обавештајних служби и националних безбедносних агенција и, истовремено, изазивају забринутост због опасности од угрожавања грађанских слобода и приватности на интернету.

“Риот” омогућава стицање увида у комплетан живот појединца – после нешто више од неколико “кликова” мишем добија се мапа која даје информације о томе с ким се дружи и куда се креће.

– Фотографије које корисници постављају на друштвене мреже понекад садрже детаље о географској ширини и географској дужини објекта – које смартфони аутоматски чувају као “еxиф хеадер” податке” – објашњава “главни инспектор” компаније “Рејтеон” Брајан Ерч у видео-клипу.

“Риот” узима те информације и, поред фотографија које су појединци поставили на друштвеној мрежи, приказује и место на коме су оне снимљене.

На дијаграму облика паукове мреже, “Риот” приказује контакте и односе између појединаца на мрежи, анализирајући с ким су разговарали на Твитеру. Осим тога, користи податке са Фејсбука и информације о ГПС локацији са Форсквера, апликације за мобилне телефоне коју више од 25 милиона људи користе да би пријатељи знали где се тренутно налазе.

Податке са Форсквера “Риот” користи како би у графичкој форми приказао десет места која праћени појединац најчешће посећује, као и о времену када је тамо боравио.

 

Гардијан

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп потписао уредбу о друштвеним мрежама као први корак у борби против цензуре

5 (1) ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп потписао је уредбу о ограничавању заштите друштвених …

МУП поставио 1000 кинеских биометријских камера на 800 локација у Београду које прате ваш сваки корак

4.7 (29) Да ли сте приметили све већи број надзорних камера на улицама Београда, знате …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend