fbpx
Насловна / Наука и Технологија / Америчка војна корпорација тајно развила софтвер који вас прати на друшвеним мрежама

Америчка војна корпорација тајно развила софтвер који вас прати на друшвеним мрежама


 

Америчка мултинационална компанија “Рејтеон”, пети по величини произвођач војне опреме на свету, у тајности је развила програм који прати кретање људи и предвиђа њихово понашање у будућности тако што анализира податке са друштвених мрежа.

Систем за “свеобухватну анализу” прикупља велику количину информација о корисницима друштвених мрежа попут Фејсбука, Твитера и Форсквера.

У “Рејтеоновом” видео-снимку, до кога је дошао британски “Гардијан”, наводи се да програм, назван “Риот – Рапид Информатион Оверлаy Тецхнологy” (Технологија брзог превлачења података), за сада није продат ниједном клијенту.

Компанија са седиштем у Масачусетсу, међутим, признаје да је своју технологију доставила америчкој влади и индустрији, „у настојању да у оквиру заједничких истраживачких и развојних напора 2010. године допринесе изградњи националног безбедносног система способног да анализира билионе података у сајбер-простору“.

Способност софтвера “Риот” да користи популарне сајтове за праћење његових корисника пружа увид у контроверзне технике које привлаче пажњу обавештајних служби и националних безбедносних агенција и, истовремено, изазивају забринутост због опасности од угрожавања грађанских слобода и приватности на интернету.

“Риот” омогућава стицање увида у комплетан живот појединца – после нешто више од неколико “кликова” мишем добија се мапа која даје информације о томе с ким се дружи и куда се креће.

– Фотографије које корисници постављају на друштвене мреже понекад садрже детаље о географској ширини и географској дужини објекта – које смартфони аутоматски чувају као “еxиф хеадер” податке” – објашњава “главни инспектор” компаније “Рејтеон” Брајан Ерч у видео-клипу.

“Риот” узима те информације и, поред фотографија које су појединци поставили на друштвеној мрежи, приказује и место на коме су оне снимљене.

На дијаграму облика паукове мреже, “Риот” приказује контакте и односе између појединаца на мрежи, анализирајући с ким су разговарали на Твитеру. Осим тога, користи податке са Фејсбука и информације о ГПС локацији са Форсквера, апликације за мобилне телефоне коју више од 25 милиона људи користе да би пријатељи знали где се тренутно налазе.

Податке са Форсквера “Риот” користи како би у графичкој форми приказао десет места која праћени појединац најчешће посећује, као и о времену када је тамо боравио.

 

Гардијан

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу Телетабиси раде менаџмент налога на друштвеним мрежама!

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да зна колика је снага Србије, као и …

Еуростат: 52 одсто Срба користи друштвене мреже

Најновији подаци Еуростата показали су да је 52 одсто грађана Србије узраста од 16 до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *