fbpx

Клијенти тужили банке због мењања камата

0
(0)

Уdружење банкарских клијената Ефектива саопштило је данас да је поднело тужбу против три банке због уговарања стамбених кредита у швајцарским францима и једностраног мењања камата и каматних маржи. Централна банка је позвана да буде на страни тужиоца и учествује у спору против три банке и на тај начин, како је наведено, „донекле исправи последице свог пасивног држања, пише „Курир“.

„Сматрамо да ће успех у овом спору у будућности спречити непоштену банкарску праксу, а да ће клијентима који већ имају кредите у францима значајно побољшати материјални положај“, истиче се у саопштењу у којем нису наведене банке против којих је поднета колективна тужба.

Позитивна пресуда би, по оцени Ефективе, унапредила заштиту свих клијента банака, без обзира да ли су користили стамбени кредит у францима, као и корисника лизинг услуга.

Народна банка Србије је најавила да ће ускоро, у договору са банкама, предложити решење које ће олакшати отплату стамбених кредита у швајцарским францима.

 Тужбом Ефективе и Србија се укључула на листу земља, попут Хрватске или БиХ, где су грађани смогли снаге да се одупру самовољи и финанијским злоупотребама банака.

Већ сама најава тужбе својевремено је покренула талас јављања банака клијентима како би банке бар донекле умилостивиле оштећене и предупредиле тужбе. 

 

Мондо

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почело суђење по тужби Вучићевог брата Андреја, Алексић хоће независно вештачење

5 (1) У Првом основном суду у Београду данас је захтевом одбране за изузећем судије …

Саша Радуловић добио тужбу против Информера

4.8 (10) Виши суд у Београду осудио је Информер и њихове главне и одговорне уреднике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *